Kaubanduslepe mõjub USA autotootjatele hästi

Foto: EPA
Mait Kraun • 2. oktoober 2018 kell 9:37

Ameerika Ühendriikide autotootjate Fordi ja General Motorsi aktsiad hakkasid eile tõusma, sest Ühendriigid ja Kanada jõudsid vabakaubandusleppes kokkuleppele, vahendab CNBC.

General Motorsi aktsia tõusis 1,6 protsenti ja Ford lisas 0,8 protsenti. Autoosi tootva Lear Corporationi aktsia kallines 2,6 protsenti.

Ühendriikide, Mehhiko ja Kanada kaubanduslepe, mille uus nimi on USMCA, peaks kõige enam mõjutama just autotööstust. Leppe kohaselt peaks suurem osa autotootmisest toimuma Põhja-Ameerikas ning tootjatele on seatud miinimumpalgaks 16 dollarit tunnis.

Uue leppe kohaselt peab Kanada hakkama piirama ka autode eksporti Ühendriikidesse.

Fordi ja General Motorsi jaoks on pühapäeval sõlmitud kokkulepe kergendus. Selle aasta mais ähvardas Ühendriikide president Donald Trump maksustada autode impordi, mida ta põhjendas riikliku julgeoleku tagamisega.

Tariifid oleks mõlemale autotootjale kehvasti mõjunud, selgub Moody’se analüüsist. 30 protsenti General Motorsi Ameerika Ühendriikide üksuse müügist sõltub Mehhiko ja Kanada impordist. Fordi puhul on vastav osakaal 20 protsenti.

Hetkel kuum