Pille Ivask • 4. oktoober 2018 kell 12:53
Icelandair teatas sel nädalal, et ettevõttel on raskusi ning otsib võlausaldajatega kokkulepet.  Foto: AFP/Scanpix

Islandil võib maanduda majanduskriis

Islandi turismisektor on löögi all ja kohalikud lennufirmad ägavad majandusraskuste käes.

Turism moodustab tervelt 12% Islandi sisemajanduse kogutoodangust, sealjuures 20% ettevõtete investeeringutest läheb just turismisektorisse. Ja on ka põhjust: viimase kümnendi jooksul on Islandile reisivate inimeste arv kasvanud neli korda.

Islandi Ülikooli abiprofessor Gylfi Magnusson ütles Bloombergile antud kommentaaris, et turismisektori nõrgenemine võib tähendada, et löögi alla satub kogu majandus, sealhulgas töötajate nõudlus, investeeringud hotellidele, Islandi krooni kurss.

Turbulents õhus

Nüüd on aga õitsev sektor närbumisohus. Islandi turismi suurel määral toetavad lennufirmad on tõsiste probleemide küüsis. Sealne lennundussektor kasvas aastaid kiiresti ja tempokalt, sealjuures ei pannud lennufirmad paljuks lisada oma strateegiale ambitsioonikas idee hakata pakkuma ka pikamaalende. Liigne optimism on hakanud aga kätte maksma: lennukikütus on muutunud kallimaks ning kulud kasvavad.

Nii teataski lennufirma Icelandair sel nädalal, et palub abi oma võlakirjade omanikelt, kuna lubadusi ei suudeta täita. Ettevõtte juht lahkus kaks kuud tagasi.

Varasemalt kiiresti kasvanud lennufirma Wow Air teatas samuti, et loodab võlakirjadega raha saada. Ettevõte on tühistanud lende Šotimaale Edinburgh'sse, Rootsi Stockholmi ning Ameerika Ühendriikidesse San Franciscosse.

Eestlastelegi tuntud lennufirma Norwegian on teatanud lennusihtkohtade vähendamisest ning lennufirma Primera Air on paraku saatnud välja pankrotiteate.

Islandi mured pole märkamata jäänud ka riigi keskpangale, kes teatas eelmisel kuul, et peab tegema lisalükke krooni tugevana hoidmiseks. Wow Airi uudisele reageeris Islandi kroon langusega. Ka Icelandairi uudise peale hakkas kroon langema.

Islandi keskpanga juht Mar Gudmundsson ütles, et kellelegi pole saladus, et lennufirmadel on keerulised ajad. "Nafta hind on aastaga peaaegu kahekordistunud ning konkurents turul on suur."

Ka Rahvusvaheline Valuutafond ehk IMF on osutanud Islandi potentsiaalsele majanduskriisile. Eelmisel kuul teatas IMF, et tugev Islandi kroon aastatel 2014–2016 annab nüüd tunda. Turistide voog väheneb Islandil ka seetõttu, et nafta hind on tõusnud, Brexiti kõneluste selgusetus on jätkuv ning maailmajandust mõjutavad suurenevad kaubanduspinged.

Äripäev kirjutas hiljuti ka Finnairist, kes otsib kohta konsolideeruval lennundusturul.

Hetkel kuum