Mait Kraun • 22. detsember 2018 kell 8:35

Teslale prognoositakse korralikku langust

Nii Morgan Stanley kui ka Goldman Sachs avaldasid sellel nädalal Tesla kohta analüüsi – mõlema investeerimispanga analüütikud usuvad, et elektriautode tootja aktsia odavneb tublisti.

Investeerimispangad Goldman Sachs ja Morgan Stanley on Tesla aktsia hinnasihiks seadnud vastavalt 225 ja 291 dollarit.  Foto: EPA

Tesla aktsial on viimasel ajal hästi läinud, sest Model 3 tootmine edeneb, nõudlus on tugev ning Ameerika Ühendriikide valitsus soosib elektriautode ostmist. See olukord ei kesta aga kaua, kirjutasid Goldman Sachsi analüütikud eesotsas David Tamberrinoga.

Nad on andnud aktsiale müügisoovituse ning 12 kuu hinnasiht on seatud 225 dollarile. Tesla puhul on see Wall Streeti üks madalamaid ning tähendab, et Goldman prognoosib aktsiale langust 35%.

Uuel aastal nõudlus kehv

Goldmani analüütikute arvates saab Tesla müük olema neljandas kvartalis tugev, sest uuest aastast vähendatakse elektriautodega seotud maksusoodustust 50% võrra. "Selle tõttu ostetakse praegu rohkem autosid. Uue aasta esimeses kvartalis saab nõudlus olema kehv ning Euroopa nõudlus ei suuda seda ära katta," ütlesid analüütikud.

Nad lisasid, et suur osa Model 3 nõudlusest tekib pigem hinnakurvi alumises otsas. Selle tõttu satuvad marginaalid aja möödudes surve alla.

"Siia tasub lisada, et Tesla praegustele toodetele tuleb turule juurde palju konkurente ning seetõttu näeme aktsiat langemas," ütlesid nad.

Rahavoog paraneb

Morgan Stanley analüütikud soovitavad Tesla aktsiat hoopis hoida, aga hinnasiht on seatud 291 dollarile, mis tähendab, et praeguselt tasemelt odavneks aktsia 16%. "Ettevõte on näinud palju vaeva, et Model 3 tarnimist kiirendada. See võib selle aasta neljandas kvartalis rahavoogusid tunduvalt suurendada," ütlesid nad.

Analüütikud prognoosivad, et neljanda kvartali kohandatud vaba rahavoog saab olema 648 miljonit dollarit, kolmandas kvartalis oli sama näitaja 738 miljonit. Potentsiaalselt võib number kasvada neljandas kvartalis ka 1,3 miljardi dollarini.

Morgan Stanley prognoosib ka seda, et Tesla kogub turgudelt 2,5 miljardit dollarit lisakapitali, vaatamata sellele, et Tesla teatel nad välist rahastust enam ei vaja.

"Meie arvates aitaks raha kogumine vähendada investorite hirmu, mis on seotud Tesla finantsseisuga. Praegu on turul kasvuperioodi algus, kus on vaja seda teha," ütlesid analüütikud.

Murekohaks uued turud

Analüütikud usuvad, et nõudlus Tesla autode järele saab olema suur ka väljaspool Ühendriike, aga murekoht on eelkõige turgudele ligipääs. "Ei ole kindel, kas välismaa turgudele suudetakse jätkusuutlikult siseneda, eriti Hiinasse ja Euroopa Liitu," nentisid nad.

Tesla üllatas oktoobris turge, kui teatas, et suutis kolmandas kvartalis kasumit teenida. Neljanda kvartali tootmis- ja tarnenumbrid avaldatakse jaanuari alguses. Sama kvartali majandustulemused peaks tulema veebruaris.

Tesla aktsia on tänavu kallinenud 12%, Standard & Poor's 500 indeks on samal ajal üle 5% langenud.

Tesla aktsia on viimase kahe aasta jooksul kõikunud ligi 200 dollari piires.  Foto: Reuters
Hetkel kuum