• Jaga lugu:

  Investorite TOP: kõik, kes väidavad, et majandus kõrbeb, valetavad

  Täna on Netflix inimese põhivajadus ja reaalsus Taxify tagaistmel naabrinaise punutud kampsunis audioraamatu või Spotify kuulamine, mitte Gucci T-särgis isiklikust BMWst väljaastumine, rääkis Lauri Meidla.Foto: Andras Kralla

  Eelmisel aastal Investorite TOPis ligi 1,6 miljoni eurose investeerimisportfelliga 35. kohta hoidnud Lauri Meidla on nüüd tabelist kadunud.

  "Ma ei tea, mida teeb Prada aktsia hind börsil, kuid ma tean, et Gucci T-särkidest lastakse marginaali välja samamoodi nagu Dubai korteritest ja mitteinnovaatilistest toodetest," rääkis Meidla intervjuus sellest, mis toimub börsidel.
  Õigupoolest on selle aasta edetabelist võrreldes eelmise aastaga välja kukkunud 17 investorit. Lisaks väljakukkujatele peavad kurvastama kokku 65 investorit, kes leiavad end sel aastal madalamalt kohalt, kui nad olid mullu.
  Kuidas hindate enda jaoks lõppenud aastat?
  See tuletas meelde mulle endale ja kõigile teistele investoritele, kes oma äris kasutavad pangalaene või muid võimendusega instrumente, et kohustused on reaalsed asjad. Turu tõusmisel jube äge, turu kukkumisel topelt valus. Samas paradoksaalsel kombel muutis turu kukkumine inimesed stabiilsemaks. Pole seda ängi, et sa pead plaatijale 6000 eurot kuus maksma.
  Kas vähendasite siinsel börsil positsioone?
  Ma ei ole mingi oraakel, kes kevadel nägi turu kukkumist ette. Lihtsalt pidin positsioone vähendama ühe projekti finantseerimiseks. Juhus. Kõik, kes väidavad, et majandus kõrbeb, valetavad. Kõik kes väidavad, et kõik on hästi, valetavad. Tundmatus ja teadmatus on makropildi uus reaalsus. Aga selles müstilises makroudus tuleb vaikselt-vaikselt nahistada ja ehitada. Et kui pildi selgeks lööb, oleks, mida vaadata.

  Kõik, kes väidavad, et majandus kõrbeb, valetavad. Kõik kes väidavad, et kõik on hästi, valetavad.

  Lauri Meidla
  Mida ootate uuelt börsiaastalt?
  Automüügi vähenemine ja luksuskorterite allahindlus pole märk kärsahaisust, vaid tarbijakäitumine on jõudnud järgmisele tasemele. Uut autot ei osteta enam facelift'i peale, vaja on tõsisemat innovatsiooni, et tarbija liigutaks. Isegi ühte tuumikvajadust, telefoni, ei uuendata enam disainilise täpsustuse peale. Ja sellega konkureerib lisaks investeerimise populaarsus ning mõtlemise üleüldine ratsionaliseerumine. Täna on Netflix inimese põhivajadus ja reaalsus Taxify tagaistmel naabrinaise punutud kampsunis audioraamatu või Spotify kuulamine, mitte Gucci T-särgis isiklikust BMWst väljaastumine.
  Aafrika hakkab tõusma ja Euroopa kinnitab kanda kuurortpiirkonnana, ennustab Lauri Meidla.Foto: Andras Kralla
  Ma ei tea, mida teeb LHV aktsia, kuid tean, et ta võtab iga päev SEB-lt ja Swedilt turgu. Ma ei tea, mida teeb kinnisvara hind, kuid tean, et aasta lõpuks on Tallinnas rohkem inimesi kui täna. Ma ei tea, mida teeb Tallinna Sadama aktsia hind, kuid tean, et tegu on hea väärtusettevõttega. Ma ei tea, mida teeb S&P 500, kuid tean, et aasta lõpuks on meie hulgas rohkem veganeid kui täna. Tervise ja tervislikkuse teemad saavad sel aastal veelgi hoogu juurde. Ma ei tea, mida teeb Prada aktsia hind börsil, kuid ma tean, et Gucci T-särkidest lastakse marginaali välja samamoodi nagu Dubai korteritest ja mitteinnovaatilistest toodetest. Aafrika hakkab tõusma ja Euroopa kinnitab kanda kuurortpiirkonnana.
  Mida näete investeeringute jaoks suurima riskina?
  Maailmas on kõige suurem oht jätkuv intellektuaalne lõhestumine. Teaduse eiramisest on saanud poliitiline norm. Vaktsiinivastasus on epideemilise ohuga. Marurahvuslus levib kulutulena.

  Investorite TOP 100 seiad SIIT.

  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kaks kriisikärbest, mis vajavad mitut tabavat hoopi
Järsult suurenenud arvetega toimetulek ja energiapoliitika on probleemid, mis vajavad mõlemad kiireid otsuseid, kuid erinevat lähenemist – neid ei saa ühe ja sama võttega lahendada, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Järsult suurenenud arvetega toimetulek ja energiapoliitika on probleemid, mis vajavad mõlemad kiireid otsuseid, kuid erinevat lähenemist – neid ei saa ühe ja sama võttega lahendada, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
S&P 500 ja Nasdaq suutsid nädala rohelises lõpetada
Volatiilne nädal lõppes pankade kahetiste tulemustega ja jaemüügi oodatust suurema langusega, vahendab Yahoo Finance.
Volatiilne nädal lõppes pankade kahetiste tulemustega ja jaemüügi oodatust suurema langusega, vahendab Yahoo Finance.
Hiina majanduskasv aeglustub
Hiina majandus tegi tõenäoliselt neljandas kvartalis viimase pooleteist aasta nõrgima tulemuse. Käesolev aasta ei tõota tulla kergem.
Hiina majandus tegi tõenäoliselt neljandas kvartalis viimase pooleteist aasta nõrgima tulemuse. Käesolev aasta ei tõota tulla kergem.
Konkurent Nuutmann kahtlustab Ekspress Gruppi alatus mängus
Ekspress Gruppi kuuluv piletimüügiäri läks uurimise alla, sest konkurent Piletilevi kahtlustab neid alatute võtete kasutamises. Veel mõni aeg tagasi oli aga Piletilevi see, kes konkurentsiametilt trahvi sai.
Ekspress Gruppi kuuluv piletimüügiäri läks uurimise alla, sest konkurent Piletilevi kahtlustab neid alatute võtete kasutamises. Veel mõni aeg tagasi oli aga Piletilevi see, kes konkurentsiametilt trahvi sai.