Anu Lill • 11 märts 2019

Brexiti edasilükkamine muutub üha tõenäolisemaks

Parlament otsustab teisipäeval May esitatud eelnõu üle, mis toob tõenäoliselt kaasa hilisema hääletuse parlamendis, et lükata edasi 29. märtsiks kehtestatud Euroopa Liidust lahkumise tähtaega, kirjutab Bloomberg.

Teisipäeval toimuval parlamendihääletusel lükatakse tõenäoliselt Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise tähtaega edasi.  Foto: Reuters/Scanpix

Läbirääkimised Brexiti üle peatusid pärast seda, kui EL avaldas reedel ettepaneku, mille Suurbritannia oli juba päev varem tagasi lükanud. Samas seisis kuninglike õhujõudude reaktiivlennuk reisivalmis, et läbimurde korral May Brüsselisse lennutada.

Suurbritannia valitsuskabineti liikmed nõudsid Euroopa Liidult viimase hetke järeleandmisi, et peaminister theresa May saaks sel nädalal Brexiti leppe parlamendis hääletusele viia. Brexiti toetaja minister Andrea Leadsom palus tööpartei, konservatiivide ja Šoti rahvusliku partei liikmetel lepet toetada. "Ma arvan, et me peame peaministrit toetama," ütles Leadsom intervjuus Bloombergile. „See tähendaks, et me saame edasi liikuda, jättes samas võimaluse muuta, kuidas me seda teeme.”

Sel ajal kui May on sunnitud sel nädalal Brexiti viivitust otsima, valmistab EL ette karistustingimusi, sealhulgas 39 miljardi naela suuruse lahkumismakse suurendamist mitme miljardi võrra, teatas Telegraph pühapäeval.

Peaminister on hoiatanud, et lüüasaamise puhul riskib riik Brexiti praeguse plaani asendamisega vähendatud mahus kavaga, mis hoiab Suurbritanniat ELi ühtses turu- ja tolliliidus. Brexiti eestvõitlejate jaoks oleks selline areng 2016. aasta referendumi hääletustulemuste reetmine.

Inglise nael on langenud 8 päeva järjest, mis on pikim langusperiood viimase 10 kuu jooksul. Turgudel usutakse, et peamisnister kaotab nii Brexiti hääletuse kui ka oma positsiooni.

Hetkel kuum