Mait Kraun • 15. veebruar 2016 kell 17:50

Draghi: oleme valmis tegutsema

Euroopa Kekspanga juht Mario Draghi  Foto: EPA

Euroopa Keskpank on valmis võtma kasutusele täiendavad meetmed, kui finantsturgudel toimuv hakkab ähvardama reaalmajandust, ütles president Mario Draghi.

„Finantsturgudel toimuva valguses analüüsime, millist mõju avaldab finantsturgude ja pankadega toimuv majandusele,“ ütles Draghi täna Brüsselis. Lisaks sellele proovib Euroopa Keskpank (EKP) aru saada, milline on energiahindade languse mõju. „Kui üks neist faktoritest hakkab vähendama hinnastabiilsust, oleme valmis tegutsema,“ ütles ta.

EKP teeb oma järgmise rahapoliitika otsuse 10. märtsil. Praegu on inflatsioon keskpanga 2protsendilisest eesmärgist tunduvalt madalamal. Eelkõige on inflatsiooni madalal hoidnud maailmamajanduse aeglustumine ja energiahindade langus. Lisaks sellele odavnesid eelmisel nädalal järsult pangandussektori aktsiad – see ähvardab krediiditurgu ja euroala üleüldist taastumist.

Globaalsest majandusest rääkides nentis Draghi: „Tasakaalustamine peab jätkuma, et tagada keskpikas perspektiivis jätkusuutlik majanduskasv.“ Ta lisas, et lühemas perspektiivis võib olukord halvemaks muutuda, mis tähendab, et riskidel tuleb silm pingsalt peal hoida.

Pärast Draghi kommentaare hakkas euro kurss odavnema ja aktsiad tõusma. Euro Stoxx 600 aktsiaindeks on täna kallinenud 3 protsenti ja euro on odavnenud dollari suhtes 0,91 protsenti 1,11 dollarini.

Hetkel kuum