Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: sombune november upitas börse

  Maaklerid enne kauplemise algust New Yorgi börsil. Foto: EPA

  Kuigi sombune november oli globaalsetel börsidel küllaltki segane aeg, siis kokkuvõttes jäid maailma börsiindeksid mõne protsendiga plussi.

  Tervet kuud saatis euro täiendav nõrgenemine USA dollari suhtes, mis andis hoogu Euroopa suuremate eksportööride aktsiatele. Regiooni aktsiad said hoogu juurde ka aina suurenevast ootusest, et Euroopa Keskpank laiendab detsembris oma stiimulite kava ja USA Föderaalreserv tõstab esimest korda kuue aasta jooksul intressimäärasid. Tõde selle kohta selgub juba lähipäevil. 
  Hädised Lõuna-Ameerika riigid esirinnas
  Samas ei jõudnud ükski Lääne-Euroopa suurem börs novembris edetabeli esikümnesse. Tabeli teisest otsast leiame vaid Taani ja Iiri börsi. Küll aga rallisid taas Aafrika ning Lõuna-Ameerika riikide börsid. Venezuela börs on sel aastal maailma parim ning eurodes arvestatuna on see tõusnud juba üle 300 protsendi. Indeks kogub kõrgust kohalike elanike abiga, kes püüavad raha ostujõu languses meeleheitlikult aktsiaid kokku osta. Ka Argentina börs rallib edasi ja novembris aitasid sellele kaasa ka sealsed presidendivalimised. Uus president lubab riigi majanduse taas rööbastele viia, kuigi välisinvestorite usalduse taastamine kujuneb tal väga keeruliseks.
  Esikolmikusse jõudis seekord ka Ungari börs. Sel riigil on viimasel ajal hakanud paremini minema ning reitinguagentuur Moody's tõstis novembri alguses riigi väljavaate stabiilselt positiivsele. Agentuur viitas positiivsele muutusele riigi võlatasemes, mis hakkab järgmistel aastatel vähenema.
  Halvimate hulgas Ida-Euroopa riigid
  Suurimate langejate sekka sattus novembris hulga Ida-Euroopa riike. Kehvasti läks Ukraina, Poola, Horvaatia ja Rumeenia börsil ning täbara tulemuse tegi ka Kreeka börs.
  Kõige halvemini käis aga Colombia börsi käsi, mis kukkus kuuga üle 12%. Oktoobri viimastel päevadel tõstis sealne keskpank peamisi intressimäärasid, et võidelda kõrgeima inflatsiooniga alates 2009. aastast. Enam kui 5protsendine inflatsioon on tingitud halbadest ilmastikutingimustest, mis viisid toiduainete järsu kallinemiseni. Lisaks surub Colombia peeso nõrgenemine imporditavate kaupade hindu üles. Ökonomistide hinnangul olukord riigis veel nii pea ei parane ja inflatsioon püsib kõrge vähemalt paaril järgmisel aastal.
  Kodubörsil vaid paar langejat
  Nüüd pöörame aga pilgu eksootilistelt börsidelt tagasi koju. Balti börsidest oli novembris parim Tallinna börs, mis tõusis kuuga 2,5%. Vilniuse börs kerkis samal ajal 0,9% ja Riia börs langes ligi 2%.
  Kodubörsi aktsiad olid pea kõik möödunud kuu lõpu seisuga rohelised ning kuuga langesid vaid Skano Groupi ja Tallinna Vee aktsiad. Suurima tõusja tiitel läheb aga Merkole, mille aktsia rallis ligi 9%. Sellest ei jäänud kaugele maha Arco Vara ja Harju Elektri aktsiad, mis tõusid vastavalt 8,6% ja 6,4%. Mõlema firma aktsiad asusid tõusule pärast kolmanda kvartali tulemuste avalikustamist kuu alguses.
  Börside edetabel novembrisFoto: Miguel Alvarez, Äripäev
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Liina Maria Lepik: eestlase konflikt – muudkui kripeldab, kuigi teised imetlevad
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Meie kogemused ja maailma muutvad edukad katsetused on inspiratsiooniks paljudele. Väiksus ei ole meie nõrkus, vaid tugevus, kirjutab ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse rahvusvaheliste teenuste juht Liina Maria Lepik.
Enefit Greeniga kaubeldi rohkem kui teiste aktsiatega kokku
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti neljapäeval kokku 3165 tehingut ning kogukäive ulatus peaaegu 3 miljoni euroni. Tallinna Vesi tõstab hindu ja Joakim J. Helenius omandas üle 50% osaluse Nordic Fibreboardis.
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti neljapäeval kokku 3165 tehingut ning kogukäive ulatus peaaegu 3 miljoni euroni. Tallinna Vesi tõstab hindu ja Joakim J. Helenius omandas üle 50% osaluse Nordic Fibreboardis.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: itaallasest talumees leidis Eestist naise ja hea ärivõimaluse
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Tartu lähistel Nõo alevikus asub Viinamärdi talu, mille lõid itaallasest peremees Denis Pretto ja tema eestlannast abikaasa Annemari Polikarpus. Koos kasvatavad nad erilist Lacaune’i tõugu lambaid ja ajavad äri, millist keegi teine Eestis ei aja.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Mudel, mis toob sinu muudatuste edu seitse korda lähemale
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Kas sinu ettevõtte muudatused kukuvad läbi tehniliste komplikatsioonide või eesmärkide mittesaavutamise pärast? Miks on täna keeruline muudatusi juhtida? Äripäeva Juhtimiskooli raadiosaade pakub vastuseid!
Jätkusuutlikkuse ekspert: kestlikkusteabe aruandlus on see, millega ka ise maadleme
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Eeldada, et rohetooted oleksid kohe konkurentsivõimelised ja ka hinna mõttes konkurentsivõimelised, ongi ennatlik, kinnitab ärikinnisvara saates „Kinnisvaratund“ Swedbanki ettevõtete panganduse jätkusuutlikkuse valdkonna juht Mihkel Tamm.
Rehvimüüja: inimesed on sel aastal laisad rehvide vahetajad
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Kevadine rehvivahetuse hooaeg on veninud, küsimus on miks?
Valitsus saadab lisaeelarve parlamenti uuel nädalal
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Sel nädalal kokkulepitud negatiivse lisaeelarve eelnõu peab valmis saama ja riigikokku saadetama uuel nädalal.
Leedu valitsus kavatseb ajutist pangamaksu pikendada Mullu koguti 250 miljonit
Leedu valitsus kiitis heaks eelmisel aastal kasutusele võetud ajutise pankade solidaarsuspanuse pikendamise veel üheks aastaks, mis oli mõeldud kaitserahastuse lisaallikaks, kirjutas Verslo Žinios.
Leedu valitsus kiitis heaks eelmisel aastal kasutusele võetud ajutise pankade solidaarsuspanuse pikendamise veel üheks aastaks, mis oli mõeldud kaitserahastuse lisaallikaks, kirjutas Verslo Žinios.