investor Toomas • 2. detsember 2015 kell 11:32

Investor Toomas: sombune november upitas börse

Maaklerid enne kauplemise algust New Yorgi börsil.   Foto: EPA

Kuigi sombune november oli globaalsetel börsidel küllaltki segane aeg, siis kokkuvõttes jäid maailma börsiindeksid mõne protsendiga plussi.

Tervet kuud saatis euro täiendav nõrgenemine USA dollari suhtes, mis andis hoogu Euroopa suuremate eksportööride aktsiatele. Regiooni aktsiad said hoogu juurde ka aina suurenevast ootusest, et Euroopa Keskpank laiendab detsembris oma stiimulite kava ja USA Föderaalreserv tõstab esimest korda kuue aasta jooksul intressimäärasid. Tõde selle kohta selgub juba lähipäevil. 

Hädised Lõuna-Ameerika riigid esirinnas

Samas ei jõudnud ükski Lääne-Euroopa suurem börs novembris edetabeli esikümnesse. Tabeli teisest otsast leiame vaid Taani ja Iiri börsi. Küll aga rallisid taas Aafrika ning Lõuna-Ameerika riikide börsid. Venezuela börs on sel aastal maailma parim ning eurodes arvestatuna on see tõusnud juba üle 300 protsendi. Indeks kogub kõrgust kohalike elanike abiga, kes püüavad raha ostujõu languses meeleheitlikult aktsiaid kokku osta. Ka Argentina börs rallib edasi ja novembris aitasid sellele kaasa ka sealsed presidendivalimised. Uus president lubab riigi majanduse taas rööbastele viia, kuigi välisinvestorite usalduse taastamine kujuneb tal väga keeruliseks.

Esikolmikusse jõudis seekord ka Ungari börs. Sel riigil on viimasel ajal hakanud paremini minema ning reitinguagentuur Moody's tõstis novembri alguses riigi väljavaate stabiilselt positiivsele. Agentuur viitas positiivsele muutusele riigi võlatasemes, mis hakkab järgmistel aastatel vähenema.

Halvimate hulgas Ida-Euroopa riigid

Suurimate langejate sekka sattus novembris hulga Ida-Euroopa riike. Kehvasti läks Ukraina, Poola, Horvaatia ja Rumeenia börsil ning täbara tulemuse tegi ka Kreeka börs.

Kõige halvemini käis aga Colombia börsi käsi, mis kukkus kuuga üle 12%. Oktoobri viimastel päevadel tõstis sealne keskpank peamisi intressimäärasid, et võidelda kõrgeima inflatsiooniga alates 2009. aastast. Enam kui 5protsendine inflatsioon on tingitud halbadest ilmastikutingimustest, mis viisid toiduainete järsu kallinemiseni. Lisaks surub Colombia peeso nõrgenemine imporditavate kaupade hindu üles. Ökonomistide hinnangul olukord riigis veel nii pea ei parane ja inflatsioon püsib kõrge vähemalt paaril järgmisel aastal.

Kodubörsil vaid paar langejat

Nüüd pöörame aga pilgu eksootilistelt börsidelt tagasi koju. Balti börsidest oli novembris parim Tallinna börs, mis tõusis kuuga 2,5%. Vilniuse börs kerkis samal ajal 0,9% ja Riia börs langes ligi 2%.

Kodubörsi aktsiad olid pea kõik möödunud kuu lõpu seisuga rohelised ning kuuga langesid vaid Skano Groupi ja Tallinna Vee aktsiad. Suurima tõusja tiitel läheb aga Merkole, mille aktsia rallis ligi 9%. Sellest ei jäänud kaugele maha Arco Vara ja Harju Elektri aktsiad, mis tõusid vastavalt 8,6% ja 6,4%. Mõlema firma aktsiad asusid tõusule pärast kolmanda kvartali tulemuste avalikustamist kuu alguses.

Börside edetabel novembris  Foto: Miguel Alvarez, Äripäev
Hetkel kuum