investor Toomas • 5 detsember 2017

Aktsiavihje Soome messilt

Nokia 3310  Foto: epa

Mulle kirjutanud Antti jagas oma muljeid Soome investeerimismessilt, kus oli ostusoovitustes tugevalt esil Nokia. Kas tõesti võiks soomlaste omaaegsel esiaktsial olla ligi 30% tõusupotentsiaali, küsis ta.

Suure kukkumise järel pärast kolmanda kvartali majandustulemuste avaldamist oktoobri lõpus võib Nokia aktsia tõesti olla üle müüdud. Näiteks arvavad nii Nordea pank ja analüüsimaja Inderes, mis mõlemad tulemuste järel Nokia aktsia soovitust tõstsid.

Ja kui vaadata ka teiste analüütikute arvamust, siis peamiselt ainult ostusoovitused ongi: Bloombergi koondatud hinnangutest soovitab 19 analüütikut Nokia aktsiat osta, 9 hoida ja vaid üks müüa. Aktsia konsensuslik hinnatase on 5,21 eurot võrreldes 4,13 euroga, mis Nokia aktsia reedel maksis. Sihtkurssi on analüütikud siiski allapoole toonud.

Langus pakub ostukoha?

Võimaliku ostukoha on tekitanud Nokia aktsia järsk langus – kvartalitulemuste järel kukkus hind päevaga ligi 18%. Esmaspäeval kukkus aktsia veel ligi kolm protsenti. Investoritele valmistas pettumuse käibe langus Nokia põhitegevusalal mobiilivõrkudes, kassa vähenemine ning juhtkonna hoiatus, et pööret paremusele turgudel veel oodata ei ole. Enne läheb halvemaks.

Kuna 2G, 3G ja 4G investeeringud on suuresti tehtud ja 5G lahendusi alles oodatakse ja testitakse, on operaatorite investeeringud ootel. Nõudlus väheneb, samal ajal kui konkurents kasvab – Hiina Huawei teeb säru nii Nokiale kui Ericssonile. Nokia kärpis ootusi – tänavu kahaneb turg 4-5% ja tuleval aastal 2-5%. Paljud investorid olid lootnud, et tsükliline mõõn sektoris saab selle aastaga läbi.

Aktsia hinna langust on tõtanud ära kasutama Soome väikeinvestorid, kes ostsid oktoobris Nokia aktsiaid ligi 145 miljoni euro eest. Ent ka suured Soome instititutsionaalsed investorid on ostmas, näiteks mõned pensionifondid.

Eriti optimistlik on Nokia suhtes Inderes, kelle arvates on aktsia üle müüdud ja põhjendamatult mööda vaadatud Nokia tugevustest. Probleemid on ajutised ega õigusta 20protsendilist langust. Liiga madalalt on hinnatud patendiportfelli, häid marginaale ning kulude säästu ja tooteportfelli laienemist liitumisest Alcatel-Lucentiga.

Samuti ei tasu alahinnata tulevast kasvupotentsiaali, kui 5G investeeringud ükskord lahti lähevad - Nokia on kolme suurima seas. Inderese hinnangul on Nokia p/e suhtarv 13, konsensuslikum vaade on 14-15. Dividendi lubab Nokia selle aasta eest tõsta 19 sendile aktsiast, mis tähendab enam kui 4,5% tootlust.

Investorile pikka meelt

Paraku on soomlaste optimismist vähe, et Nokia aktsiat kergitada. Nende osakaal investorite ringis on liiga väike – hinda liigutavad rahvusvahelised institutsionaalsed investorid, kes praegu mujal kiiremaid kasumi võimalusi näevad. Kannatlikuma meelega investorile, kes on valmis 2-3 aastat ootama ja juba positsioone võtma 5G tulemiseks, ning kes usuvad Nokia löögivõimesse, võib praegune hinnatase ostuvõimalust pakkuda.

Hetkel kuum