Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nõiaring

  JuhtkiriFoto: Anti Veermaa

  Kui kohapeal töökäsi võtta ei ole, siis ei ole ka investeeringuid loota, nendib Äripäev juhtkirjas.

  Eesti tööhõive näitajad on jõudnud buumiaja tasemele: statistikaameti andmetel oli töötuse määr kolmandas kvartalis kõigest 5,2 protsenti. Esimese hooga võiks ju rõõmustada, et peaaegu kõik inimesed teevad tööd.
  Päriselt on tööjõuturu olukord kujunemas majanduskasvu piduriks: kui kohapeal töökäsi võtta ei ole, siis ei ole ka investeeringuid loota. Investeeringute kahanemine kriisiaegsele tasemele on tõsiasi, mille teadvustamine paneb juukseid kitkuma ettevõtja ja peaks erakordselt murelikuks tegema ka valitsuse. Viimase reaktsioon on olnud kahe spunki otsiva töögrupi loomine: ühe algataja on peaminister Taavi Rõivas, teine on aga juba varem tekkinud Urmas Reinsalu sünnitisena. Valitsusparteide klaasistunud pilk majandusteemadele aga ei anna ülearu palju lootust, et majanduse kasvatamise ideid välja ütlema kaasatud ettevõtjate ideeseemned ka viljakasse mulda kukuvad.
  Töökäte nappus on ettevõtja Achilleuse kand olnud juba mitu viimast aastat: puudu pole ammugi enam mitte vaid kõrgelt haritud spetsialistidest, vaid ka tublidest kutseharitud töötegijatest, keda traditsiooniliste ettevõtlusharude esindajad tikutulega taga otsivad. Tööstusettevõtted kurdavad juba pikemat aega, et töökäte puudus kärbib nende konkurentsivõimet. Kaubanduses napib teenindajaid, IT-spetsialistide põud on juba sama hästi kui refrääniks saanud.
  Hulk lahkunuid jäädavalt läinud
  Ehkki väljaränne oli eelmisel aastal lausa 30 protsendi võrra napim kui kolme eelnenud aasta jooksul, tuleb arvestada, et hulk lahkunuid on Eestile jäädavalt kadunud. Lahkujate hulgas on rohkem noori ja ettevõtlikke inimesi, kes tunnevad, et neile ei jagu Eestis küllalt väljakutseid ja tulusat teenistust. Talentide kojukutsumise kampaania ebaõnnestus.
  Nii pole vananeva rahvastikuga ehk demograafilisse sügisesse (Ardo Hanssoni väljend) jõudnud Eestil tegelikult muid lootusi üldse olemaski kui pagulased ja sisserändajad. Järgmise viie aasta jooksul jääme veel umbes 30 000 paari töökäte võrra vaesemaks ning praeguste trendide jätkudes on meil pensionäre rohkem kui töötegijaid.
  Pagulasvastaselt meelestatud valijate hääli kaotada kartes on valitsus kahjuks mööda lasknud õige aja avalikkusele selgitada, kui palju on meil võita tulijate panusest Eesti majandusse ja kultuuri. Rassilised rünnakud, mille pärast ministrid ja ametnikud oskavad ainult piinlikkust tunda, on Eestile mujal maailmas otsa ette kinnitamas metsalise märki, mis arusaadavasti majandust ei kasvata. Eestis rünnaku või ahistamise ohviks langenud tegija läheb väärtust looma mujale, kus teda mõistetakse hoida ja hinnata, aga viib ka maailma meie kohta peletava sõnumi.
  Nutune kasvunumber
  Töötukindlustusmakse määra nii töötajale kui ka tööandjale jättis valitsus septembris kuni aastani 2019 endisele tasemele. Töötukassa reserve vajab valitsus peamiselt eelarvepositsiooni parandamiseks. Argumendiga, et maksemäärad peavadki olema pikalt ette teada ja liiga suuri reserve tunnetavad vaid naftariigid (Jürgen Ligi rahandusministrina), pandi määrade langetamise teema jõupositsioonilt lukku.
  Kolmanda kvartali 0,5 protsenti kasvu on nutune number. Eesti on langemas surnud ringi: kui töökäsi pole, siis pole ka investeeringuid. Väliskeskkonna ebakindlust ei suuda hetketi paranev sisetarbimine katta, sest siseturg on tilluke. Kõrged tööjõumaksud uute töökohtade loomist ei soosi, ja kui uusi töökohti ei looda, pole kasvu kuskilt loota.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mari-Liis Kukk: saatuslik loogika, mis ähvardab krüptoparadiisi põrguks muuta
Krüptomaailma võib ees oodata tõsine katsumus, kui usk kõigesse ümbritsevasse peaks lööma kõikuma sellisel määral, nagu oleme näinud möödunud aegade sügavamates finantskriisides, kirjutab finantsinspektsiooni innovatsioonijuht Mari-Liis Kukk.
Krüptomaailma võib ees oodata tõsine katsumus, kui usk kõigesse ümbritsevasse peaks lööma kõikuma sellisel määral, nagu oleme näinud möödunud aegade sügavamates finantskriisides, kirjutab finantsinspektsiooni innovatsioonijuht Mari-Liis Kukk.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Saksamaa külmavärinad jõudsid Eesti sauna- ja majatootjateni
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.