Artikkel
Äripäeva restoranitestid
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Moonis olete usaldusväärsetes kätes

    Kui Moon peaaegu kaheksa aastat tagasi Kalamaja serval uksed lahti tegi, olid hipsterid Kalamaja juba avastatud, kuid vaevalt oskas keegi ennustada sellele praegust populaarsust.

    "Imestan hoopiski selle üle, kuidas Moonis kõik omavahel kokku sobib."

    Heidi Vihma oma esimeses Mooni arvustuses, loe pikemalt siit: "Ülelinna kohvikus juba kuid täismaja"

    Mooni rajajate jaoks oli restorani sisseseadmine tollal veel üpriski vähekäidavas piirkonnas hulljulge samm. Selle võtsid ette Eesti tippkokkade hulka kuuluv Roman Zaštšerinski, tema sommeljeest abikaasa Jana ja kokast nõbu Igor Andrejev. Aga hea restaurateur ongi omamoodi visionäär, kes seab samme mööda tundmatuid radu.
    Nüüdseks on tegemist hästi sissetöötatud kohaga, mis – erinevalt nii mõnestki südalinna restoranist – kunagi päris inimtühi pole. Peale selle, et seal väga hästi süüa saab, on Moonis ka suupiste-veiniklaasi taga mõnus istuda. Toit, joogid, sisekujundus, pererahvas, teenindajad ja isegi külastajad moodustavad terviku ja loovad iselaadi atmosfääri. Ka tipptunnil meenutab Moon pigem kodust söögituba kui restorani.

    Toit-jook: 10

    Teenindus: 9

    Interjöör: 9

    Kokku: 28/30

    Vene klassika Mooni moodi
    Mooni menüü keskendub Vene köögile, kuid läheneb sellele kaasaegses võtmes. Suupistete, eelroogade ja suppide poolest ollakse siiski suhteliselt traditsioonilised: tatrapliinid kalamarjaga, pelmeenid (muidugi kohapeal valmistatud), heeringa tartar, borš, uhhaa. Legendaarseks on saanud Mooni väikesed, pagar Ljuda tehtud pirukad. „Küsi, mis nende sees,“ juhatab pirukakorvi kõrvale pandud silt.
    Pearoogades on peakokk suuremat loomevabadust rakendanud. Klassikalised road, nagu kana Kiievi moodi, pardirind ja veisefilee, on saanud põnevad kastmed-lisandid. Kiievi moodi kana nuikapsa ja spinati salati ning sarapuupähkliõli kastme, part sinepi-porgandipüree ja ingverikastme, lambakotlet pärlkuskussi, tzatziki, baklažaanipüree ning piparmündise veinikastme.
    Mooni Kiievi kana süües jõudis minuni lõpuks arusaamine, miks see roog on klassikaks saanud. Krõbe õhuke paneering hoidis alles kogu õrna kanaliha mahlakuse, millele spinatine täidis omakorda veel õrnust ja maitseid lisas.

    Peakokad: Roman Zaštšerinski ja Igor Andrejev

    Omanikud: Igor Andrejev, Jana ja Roman Zaštšerinski

    Aadress: Võrgu 3, Tallinn

    Telefon: 6 314 575

    Avatud: E-L 12-23, P 13-21

    Pearoogade hinnavahemik: 13–22 eurot

    Koduleht:http://www.restoranmoon.ee/

    Ka Mooni magustoidud pöörduvad tagasi vanade retseptide juurde, kuid nagu pearoogadeski, suudab Moon ka magusas üsnagi tavapärasest toorainest võluda välja uudsed, puhtad ja sügavad maitsed. Kunagist Mooni hitti, küpsetamata šokolaadikooki ei unusta ma iialgi, aga seda praegu menüüs ei ole. Seekordse magusalaksu sain ploomikoogilt, mille lisandiks vanilline keedukreem, musta tee siirup ja tüümianijäätis.
    Jooke igale huvigrupile
    Mooni joogikaardilt leiab toreda valiku veine ja muid jooke – sommeljee kodurestoranilt olekski imelik midagi muud oodata. Joogivalik arvestab eri huvigruppidega: esindatud on ökoloogilised, biodünaamilised ja kašeer-joogid (nii tuleb sõna koššer tegelikult hääldada juudi-eesti koka Salmon Šoisi hinnangul), samuti kohalike väikepruulikodade ja siidrimajade toodang. Ka alkoholita jookide valik on suur, muu hea hulgas pakutakse näiteks kuusevõrse-õuna- ja apelsini-astelpajumahla, kombucha’t ehk teeseenejooki.
    Teenindus on Moonis sõbralik, ühtaegu kodune ja professionaalne. Ei kujuta ette, et mõni Mooni teenindaja jääks mõne toidu- või joogisoovituse kohta vastuse võlgu või – nagu hiljuti ühes uues nooblis restoranis ette tuli – laseks bluffides valla omaenda fantaasia. Moonis olete usaldusväärsetes kätes.
    Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
    Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017
    “Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.
Luminori jätkusuutlikkuse juht: rohelisusest saab soodsama laenu argument
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Hinnatõusu suurimaks mõjutajaks oli jaanuaris toit
Toiduhindade kallinemine andis jaanuaris kuisest inflatsioonist 60% ja aastasest kolmandiku. Selgus veel üks põhjus, miks inflatsioon ootamatult kiirenemisele pöördus.
Toiduhindade kallinemine andis jaanuaris kuisest inflatsioonist 60% ja aastasest kolmandiku. Selgus veel üks põhjus, miks inflatsioon ootamatult kiirenemisele pöördus.
USA tahab Vene alumiiniumile kahekordset tolli kehtestada
USA kavatseb Venemaal toodetud alumiiniumile juba sel nädalal kehtestada 200% tollimaksu.
USA kavatseb Venemaal toodetud alumiiniumile juba sel nädalal kehtestada 200% tollimaksu.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Taavi Tamkivi sai Kredexi ja EASi nõukogu liikmeks
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Taavi Tamkivi sai Kredexi ja EASi nõukogu liikmeks
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan nimetas EASi ja Kredexi ühendasutuse uueks nõukogu liikmeks idufirma Salv tegevjuhi Taavi Tamkivi.

Olulisemad uudised

Naftamaailma uus oluline tegija - India muudab Vene nafta Läänele paslikuks kütuseks
India roll muutub naftaturgudel üha olulisemaks, sest riik impordib suures koguses Vene soodsat naftat, et see rafineerida ning saadud kütus edasi Euroopasse ja USAsse müüa, kirjutab Bloomberg.
India roll muutub naftaturgudel üha olulisemaks, sest riik impordib suures koguses Vene soodsat naftat, et see rafineerida ning saadud kütus edasi Euroopasse ja USAsse müüa, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.