Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Unistusi ellu viies

    Sylvesteri väikeaktsionäride seas oli üksjagu neid, kes tänu aktsiate müügist laekunud rahale said ellu viia oma unistuse – loobuda palgatööst ning alustada eraettevõtlusega.

    „Mina ei jäänud edasi töötama Stora süsteemi, mul oli kohe plaan oma käe peal edasi minna,“ räägib kunagise OÜ Pärnu Puiduterminal meister Raivo Jürgenson. „Asutasin transpordifirma OÜ Priim, kümme aastat tegelesin sellega. Ostsin kallurautod, liigutasin kruusa, liiva ja mulda.“
    Praegu on Jürgenson pensionil, ent töötab Pärnu eakate avahoolduskeskuses invabussijuhina. Juttu temaga ajame ühel hommikupoolikul invabussis Pärnus Port Arturi parklas. Jürgensonil on järgmise kliendi juurde sõitmiseks pool tundi aega.
    Oma firma müüs ta mõned aastad tagasi olude sunnil maha. Üheks põhjuseks oli masujärgne aeg ja teiseks terviseprobleemid.
    „Tallinna haiglas öeldi mulle, et kui tahad vanaisa edasi olla, siis roni ratta otsast alla ehk roni kallurauto roolist alla,“ seletab ta. „Kodus pensionärina niisama istuda ei tahtnud ja nii ma invabussijuhi ametit peangi. Siin bussis on pehme istuda, ei tee seljale liiga.“
    Miiduranna sadamas laadimistöid teostanud kunagise Puidutehingute ASi juhataja Leopold Garderi kinnitusel tema suurtehingu tõttu töökohta ei kaotanud, sest tal oli juba tol ajal olemas ka teine töökoht. „Mul on õnnestunud kogu aeg mitut töökohta korraga pidada,“ lisab Garder. „Sylvesteri tippjuhid teadsid väga hästi, et ma samal ajal töötasin ka Miiduranna Sadamas.“
    Koos kompanjon Aarne Jõgimaaga on Garder alates 1993. aastast üles ehitanud nn Miiduranna grupi, kuhu kuulub neli firmat. „Puidutehingute AS loodi selleks, et Sylvesteri saeveskites tekkivat tselluloosihaket eksportida suurte laevadega. Senini laaditi väikeseid laevu ja kaotati transpordis raha,“ seletab Garder.
    Küsimusele, kas Sylvesteri osaluse eest saadud raha aitas oluliselt turgutada Miiduranna grupi ettevõtteid, vastab Garder: „Eks seda raha sai ka tuulde lastud. Ettevõtluses on ju paraku nii, et kümnest ärist kaks õnnestub.“
    Palgatöölt ära
    Kunagise Forestex Pärnu ASi Tõrva osakonna juhataja Ain Juurikase sõnul aitas Sylvesteri aktsiate eest saadud raha teda talu pidamisel tublisti. „Sain näiteks kuivati liisingu kinni maksta,“ ütleb Juurikas ja lisab, et tegelikult pidas ta FIEna talu juba enne seda, kui ta omal ajal üldse Forestexi tööle sattus. Juurikas kasvatab Valgamaal Helme vallas asuvas Jõekääru talus peamiselt teravilja, rapsi ja hernest.
    Pärast Sylvesteri mahamüümist kaotas Juurikas oma senise palgatöö, õigemini loobus Stora Enso süsteemis edasi töötamast. „Mulle Stora pakkus küll töökohta, aga see ei olnud enam kontoriga Tõrvas, vaid Viljandis,“ selgitab ta. „Kuna samal ajal tuli mulle pakkumine metsavarumisfirmast UPM-Kymmene Forest ja see oli kontoriga Tõrvas, jäin ma mingiks ajaks samasse kontorisse, kus seni olin, ainult tööandja oli teine.“
    Taluperemees Juurikas tegeleb aeg-ajalt mingil määral ka oma endise tööga. „Olen sõltumatu mõõtja ja käin Otepääl vineeritehases nende tellimusel kasepakke mõõtmas ning analüüse tegemas,“ täpsustab Juurikas.
    Kasepuitu saagiva ja töötleva ASi Aravete Saeveski endine tootmisdirektor ja hilisem juhataja Marek Padari kinnitab samuti, et sai eraettevõtluseks algkapitali tänu sellele, et kuulus Sylvesteri väikeaktsionäride ringi. „Aga ma arvan, et raha kõige olulisem ei olegi, olulisem on tutvusringkond ja ühisjõu ärakasutamise oskus,“ rõhutab ta. „Ma olen mingil määral samas pundis sees, tegelen jätkuvalt kasepuiduga.“ Padari ainuomandis olev OÜ TPMV Detail asub Vändras ja toodab kasepuidust tüübleid ning mööblikomponente.
    Metsavarumisfirma ASi Pärnu Mets endise asejuhataja ja metsameistri Kalev Kruusma sõnul on Sylvesteri aktsiate müügist saadud raha aidanud tal majandusraskused üle elada. „ Ma arvan, et tänu sellele, et ma sinna ree peale sain (Sylvesteri aktsionäriks – toim), on minu elu kergemini läinud,“ lausub ta. „Kui olid rasked ajad ja raha kuskilt peale ei tulnud, oli arvelt vähemalt midagi näpistada.“ Kruusmaa firma OÜ Avameri osutab endistele eksylvesterlastele kuuluvale nn Karo grupile metsatehnika korrashoiu ja konsulteerimise teenust.
    Elukooli õppetunnid
    Samas võis ootamatult sülle kukkunud suur rahasumma Sylvesteri endistes aktsionärides tekitada eufooriatunde, et kõik läheb kogu aeg üha paremaks. Inimestel tekkis investeerimisvajadus ja -tahe, aga paraku ka põhjendamatu optimism.
    „See optimism maksis kohati valusalt kätte, sest kõik plaanitud asjad ei tulnud niimoodi välja, nagu tahtsid,“ nendib OÜ Karo Mets juht Runo Ruubel. Tema kompanjon Meelis Lippe lisab, et küllap on kõrvetada saanud paljud, sealhulgas ka nemad. „Ega eestlaste tarkusesõna asjata ütle, et tee seda, mida oskad, ja jäägi seda tegema,“ muigab Lippe. „Võib ju arvata, et kõrvaltegevusena on näiteks kinnisvara vägagi magus, aga ei pruugi olla. Kui teed seda, mida oskad, on hästi.“ Kunagise metsavarumisfirma ASi Karo Mets juhid Runo Ruubel ja Meelis Lippe asutasid  2007. aastal samanimelise osaühingu ning jätkavad metsavarumisega.
    Paljud Sylvesteri endised aktsionärid, kellega selle lugudesarja asjus vesteldud, pidasid kontsernis töötamise aega tõeliseks elukooliks. Samuti toonitati korduvalt, kuivõrd karismaatiline inimene on kunagise Sylvesteri üks asutajaid ja käimatõmbajaid Mati Polli. Ta oskab inimesi motiveerida ja panna ühise eesmärgi nimel tegutsema.
    Olgu selle tõestuseks kunagise OÜ Pärnu Puiduterminal meistri Raivo Jürgensoni pajatatud meenutuslugu aastast 1998. Aasia finantskriis mõjutas ASi Sylvester olukorda sedavõrd, et ettevõttel nappis palgaraha. Mati Polli sõitis mööda Eestimaad ringi ja kohtus osakondade ning tütarfirmade töötajatega.
    „Mati ütles, et väga tuuga on rahadega, ja küsis otse, kas me oleme nõus palga 25-protsendilise vähendamisega tingimusel, et hiljem saame kärbitud palgaosa koos preemiaga tagasi,“ meenutab Jürgenson omaaegset kohtumist Pärnu Puiduterminalis. „Me olime nõus. Kusjuures tegu oli suusõnalise kokkuleppega, kusagile paberile keegi meist allkirja ei andnud. Ja muidugi saime me lubatud raha ikka väga suure kuhjaga järgmise aasta lõpus tagasi.“
    Kunagise metsavarumisfirma ASi Valga Mets metsameistri Jaanus Lehese sõnul oli Sylvesteri kontsern tõesti selline, kus kõik töötasidki kui üks pere. „Minu jaoks oli Sylvesteris töötamine omamoodi elukooliks, haris kõvasti ja on aidanud mul luua töiseid kontakte edaspidiseks.“ Lehes töötab alates 2007. aastast ASi Toftan palgiostujuhina.
    Kunagise metsavarumisfirma AS TOP Sylvester juhatuse liikme Kaido Saare sõnul töötas ta Sylvesteri süsteemis üle kümne aasta. „Igavaks ei läinud kunagi ja seda tänu juhtkonnale,“ sõnab Saar. „Iga paari aasta tagant usaldati mulle mingi uus väljakutse.“ Praegu töötab Saar energiapuu spetsialistina pelletitootmiskontsernis AS Graanul Invest.
    „Sylvesteri inimeste kogumil, mida teatud mööndustega võis ka sõpruskonnaks nimetada, oli päris suur väärtus,“ võtab personaliteema kokku kunagise metsavarumisfirma ASi Virupuu juhataja Kalmer Visnapuu, praegune edukas lihaveisekasvataja. „Arvan, et ükskõik, mida see kamp, kes me parimatel päevadel Sylvesteri suure nõupidamislaua taga koos olime, oleks ette võtnud, oleks õnnestunud peaaegu igal alal.“
     
     
    Äriregistris on Sylvesteri avalike dokumentide hulgas Sylvesteri aktsionäride 30. septembril 2002 toimunud erakorralise koosoleku protokoll.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.