• Jaga lugu:

  Sõir hakkab maailma vallutama

  Sõir registreeriti ametlikult geograafilise tähisena, mis tagab toodetele kaitse jäljendamise ja väärkasutamise eest. Euroopa tuntuimad geograafilised tähised on näiteks Champagne ning Cognac.Foto: Erakogu

  Tänases saates "Kasvupinnas" on juttu Euroopa kliimapoliitikast ning 1. juunil Euroopa geograafilise tähise saanud sõirast.

  Hiljuti avalikuks tehtud Euroopa kliimapoliitika eesmärk on vähendada süsinikuheitmeid, mis peab toimuma ka põllumajanduses. Sellest räägime Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja keskkonnavaldkonna juhi Riina Maruštšakiga.
  On suur oht, et kliimaeesmärkide täitmine võib olla Eesti põllumeestele ränk ülesanne. Ühelt poolt kasvavad oluliselt nii tootmiskulud kui ka paljude vajalike toorainete, näiteks väetiste hind. Teisalt pole aga sugugi kindel, kas meie hinnatundlik tarbija on valmis kõrgema hinnaga toitu ostma. Või kolib toidutootmine maadesse, kus keskkonnanõudeid ja süsinikujalajälge nii teravalt ei jälgita? Konkreetseid vastuseid praegu veel ei ole. Põllumeeste esindusorganisatsioonid teevad aga selle nimel tööd, et üleminek ei oleks liiga ränk.
  Saate teises pooles räägime sõirast – sellest Seto- ja Võrumaal valmistatavast kohupiimajuustust, mida ikka suurematel üritustel-laatadel pakutakse-müüakse ja mida iga endast lugupidav Võrumaa ja Setomaa perenaine oskab valmistada.
  1. juunil jõudis lõpule üks väga suur ja pikaajaline sõiraga seotud ettevõtmine – nimelt sai sõir registreeritud geograafilise tähisena. Kas see suurendab nüüd tarbijate huvi sõira vastu ja kas sõir muutub nüüd tuntumaks, räägime Nopri talumeierei peremehe Tiit Niilo ja Setomaa arendaja ning toidukultuuri hoidja Inara Luigasega.
  Saadet juhib Toomas Kelt.
  Kuula saadet siit:
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.