12. november 1995 kell 22:00

Vitsur kahtleb kroonipoliitikas

Peaministri majandusnõunik Heido Vitsur teatas reedel riigikogu kantselei korraldatud seminaril, et krooni seotus Saksa margaga on tragikoomiline asjaolu. Saksamaa olevat Vitsuri meelest eestlastele võõras, kaubanduspartnerina väheoluline ning Saksa marga tugevnemine on raskendanud Eesti toodete eksporti ja vähendanud nende konkurentsivõimet maailmaturul. Vaevalt, et Vitsuri avaldus on mingi pinna sondeerimine kroonipoliitika muutmiseks. Tõenäoliselt on tegemist isikliku, puhtalt pragmaatilise seisukohaga, milles on oma iva, kuid peaministri majandusnõunikuna öeldud mõtteavaldusel on poliitiliselt suurem kaal kui sõltumatu majandusteadlase omal. Seda tuleks arvestada, kui oma seisukohti väljendada.

Krooni seotus Saksa margaga aga ei ole kindlasti igavene. Siirdemajandusperioodi lõppemise korral on krooni kursi vabaks laskmine loomulik samm, juhul, muidugi, kui selleks ajaks pole Eesti juba eurorahale üle läinud.

Hetkel kuum