23. jaanuar 1996 kell 22:00

Berlusconi on kaotamas poliitilist usaldusväärsust

Korruptsiooniprotsessil, kus kohtupingis on lisaks Berlusconile veel kümme inimest, on põhiküsimus, kas Silvio Berlusconi ja teised firma Fininvest juhid teadsid liiga uudishimulikele finantspolitseinikele pistise andmisest või olid tegevjuhid oma tegevuses nii iseseisvad, et ei pidanud kontserni omanikku selles küsimuses informeerima.

Süüdistajatel ei ole otseseid tõendeid Silvio Berlusconi vastu, kuid ikkagi otsustas eeluurimiskohtunik eelmise aasta 14. oktoobril Berlusconi vastu süüdistuse esitada.

Paljude ülekuulatute ütlustest selgub, et Silvio Berlusconi juhib oma kontserni nagu vanaaja patriarh, tunneb isiklikult enamikku kontserni juhtidest, hoiab end kõigega kursis ja otsustab paljud asjad ise.

Uurimismaterjalist ilmneb ka, et Berlusconi on püüdnud usaldusmehe kaudu mõjutada üht politseinikku, et too ei avalikustaks asju, mida tal oli õnnestunud teada saada.

Süüdistaja on välja kaevanud neli pistisejuhtu, kus anti altkäemaksu kokku 2,72 miljoni Eesti krooni väärtuses. Ühtlasi on ta kindel, et suudab tõestada Fininvesti mustade fondide olemasolu, mis on loodud nii Itaalias kui välismaal ning ette nähtud altkäemaksu andmiseks. Süüdistaja väitel oli korruptsioon järelikult Fininvesti ärimeetod.

Silvio Berlusconi ise peab süüdistust oma poliitilise karjääri rikkumise katseks. «Süüdistaja ei ole minu vastu suutnud hankida ainustki tõendit ja ma olen oma laste elu nimel vandunud, et olen poliitilise vandenõu ohver,» kinnitab meediakuningas avalikkusele.

Berlusconi advokaadid on võtnud seisukoha, et nende klient ei olnud pistisemaksmisest informeeritud. Pealegi väidavad nad, et tegemist ei ole üldse pistisega, vaid finantspolitseinike väljapressimisega.

Kohtuotsus on kavas välja kuulutada sügisel, kuid juba praegu on saanud Berlusconi hävitava hinnangu nädalalehe L'Espresso korraldatud avaliku arvamuse küsitluses. 155 tipptööstusjuhi küsitlusest ilmneb, et peaministrina näeks 25% neist Itaalia volinikku Euroopa Liidu komisjonis Mario Montit, kellele järgnevad 12 protsendilise osakaaluga ametist lahkuv peaminister Lamberto Dini ja uusfa?istide juht Gianfranco Fini. Ainult 6% tööstusjuhtidest peab Berlusconit sobivaks meheks selles ametis.

Sellega näitasid Itaalia tööstusjuhid selgelt, et Berlusconi ei ole poliitik, kelle poolt nemad järgmistel valimistel hääletavad.

Berlusconi on lühikese aja jooksul juba kolmas peaminister, kes on sattunud kohtupinki. 1994. aastal oli kohtu all Bettino Craxi, 1995. aasta sügisel algas Palermos protsess Giulio Andreotti üle ja nüüd on kord Berlusconi käes. DI-DN

Hetkel kuum