31. jaanuar 1996 kell 22:00

Nestet ähvardab Soome ajaloo suurima trahvi tasumine

Lugu sai alguse 1980. aastate lõpus, kui Neste püüdis ühele oma konkurendile jalga ette panna. Ohver oli firma Suomalainen Energiaosuuskunta (SEO), kellele kuulub Soomes umbes 10% bensiinijaamadest ja kes on ostnud bensiini Neste käest.

«Esmalt keeldus Neste kütust tarnimast ja siis hakkas mõjutama hindadega,» ütles Soome konkurentsiameti peadirektor Matti Purasjoki.

Kaks aastat tagasi võttis konkurentsiamet selle küsimuse üles, väites, et Neste on SEO suhtes oma domineerivat turupositsiooni ära kasutanud. Asi läks konkurentsikohtusse, mis jõudis samale seisukohale.

Seejärel arutati seda kõrgemas halduskohtus, kus Purasjoki soovitas Nestelt sisse nõuda 255 miljoni krooni suuruse trahvi. Lõpliku otsuse langetab taas konkurentsikohus.

Nestel ei ole viimasel ajal kõige paremini läinud. Hiljutine aktsiaemissioon, millega riik alustas firma erastamist, läks suhteliselt hästi, kuid loodetud suuredu sellel ei olnud, ehkki tingimused olid soodsad. Aktsiate märkimise hind oli 204 Eesti krooni ja lisaks saab iga eraisik, kes hoiab aktsiaid aasta oma valduses, iga kümne aktsia kohta ühe lisaaktsia.

Praegu pole soodustusest aga mingit kasu, kuna aktsia hind on langenud 171,7 kroonile. Börsilt võib nüüd osta peaaegu 12 aktsiat sama raha eest, mille eest novembris sai 10 aktsiat pluss soodusaktsia. DI

Hetkel kuum