10. märts 1996 kell 22:00

USA tingimused maailmaorganisatsioonile

«Täiesti vastuvõetamatu on lubada maailma rikkaimal riigil kasutada maksete ajatamise süsteemi, mis ÜRO on kavandanud tõelistes raskustes olevate liikmesriikide tarvis,» teatas ELi nimel Itaalia saadik Lorenzo Ferrarin. Liikmemaksud tuleb tasuda tingimusi seadmata.

Sellise reaktsiooni vallandas USA saadiku Madeleine Albright'i ettekanne, milles ta teatas Clintoni administratsiooni valmisolekust tasuda USA võlg, kui organisatsioon jätkab reforme. USA tasumata liikmemaksud, mis Clintoni administratsiooni teatel ulatuvad 900 mln dollarini, on viinud ÜRO pankroti servale. ÜRO andmeil on tegeliku võlasumma suurus 1,5 miljardit dollarit.

Lisaks teatas Albright, et ÜRO-l tuleks senine liikmemaksude arvutamise metoodika üle vaadata ning alandada USA osakaalu ÜRO eelarves praeguselt 25 protsendilt 20 protsendile. Rahuvalvekuludest on USA valmis praeguse 30 protsendi asemel finantseerima maksimaalselt 25 protsenti.

Albright ei sidunud liikmemaksu alandamist otseselt USA võla tasumisega. USA liikmemaksude alandamine tuleb kinni maksta ELil.

Albright püüab lepitada ÜRO suhtes teravalt kriitilist konservatiivset kongressi ning maailmaorganisatsiooni liikmeid, kes Washingtoni regulaarselt suurte võlgnevuste eest hurjutavad. REUTER

Hetkel kuum