13. august 1996 kell 22:00

Itaalia kokkuhoid ei ole EMU jaoks piisav

Itaalia päevalehes La Republicca avaldatud 1997. a eelarveandmete järgi moodustab sääst ligikaudu 6 protsenti riigi järgmise aasta kuludest, milleks on arvestatud 527 000 miljardit liiri ehk 4 055 miljardit krooni.

Säilitamaks häid suhteid ametiühingutega ei ole rahandusminister Carlo d'Azeglio Ciampil kavas kärpida pensione. Põhjalik pensionireform viidi riigis läbi aasta tagasi.

Kulude vähenemine toimub meditsiini ja riigikaitse arvel. Samuti vähendab valitsus rahaeraldisi maakondadele ning piirab riigiteenistujate arvu kasvu.

Samuti jätkub võitlus maksuraha raiskamise vastu. Selleks on kavas muuta riigiasutuste hankereegleid. Uue komitee juhiks, mis hakkab kontrollima riigiasutuste kulutusi, kavatseb Ciampi nimetada endise Fiati kontserni juhi.

Nimetatud kärbete ning uute tulude abil, mis vastavad ligikaudu 89 miljardile kroonile, loodab valitsus eelarvedefitsiiti hoida 1995. a planeeritud 88 000 mld liiri tasemel (678 mld kr), mis vastab 4,5 protsendile SKTst.

Nii välistab Itaalia võimaluse olla esimeste valuutaliiduga ühinevate riikide hulgas, kui määravaks jäävad praegu kehtivad reeglid. Alles 1998. a loodab valitsus täita tingimuse, mis näeb ette, et eelarvedefitsiit ei tohi ületada 3 protsenti SKTst.

Itaalia Euroopa komisjoni liige Mario Monti kritiseeris valitsust selle eest teravalt, kui Ciampi 1997.--1999. a majandusprogrammi teatavaks tegi. Prodi ja Ciampi lähtuvad aga sellest, et majanduse aeglane kasv -- 1,2% tänavu ning 2 protsenti 1997. a ei võimalda itaallastelt suuremaid ohvreid nõuda.

Valitsus loodab, et intressimäärad jätkavad langust ning aitavad Itaalial järjele jõuda. 23. juulil alandas Banca d'Italia diskontomäära 9 protsendilt 8,25 protsendile ning viimased inflatsiooniprognoosid osutavad õigesse suunda.

Eelmisel nädalal läks Itaalia parlament suvepuhkusele. Tööd alustatakse taas 28. augustil. DI

Hetkel kuum