• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Liviko ja Emexi aktsiad pannakse müüki aasta lõpus

  Kruus lausus, et tuntumatest ettevõtetest peaks lähiajal tulema müüki veel ASi Klementi ja ASi Tarmeko vähemusaktsiad. Nimetatud kaks ettevõtet lülitatakse praeguste plaanide kohaselt kümnendasse aktsiate avaliku müügi vooru, mis arvatavasti toimub järgmise aasta alguses, sõnas Kruus.
  Seni on erastamisagentuur korraldanud kaheksa aktsiate avaliku müügi vooru, millest viimane on praegu veel pooleli. Kokku on aktsiate avaliku müügi teel müüdud 26 ettevõtte aktsiaid.
  Kruusi andmetel on aktsiate avaliku müügi teel korjatud ära üle ühe miljardi EVP. Teistest märgatavalt rohkem kustutasid EVPsid ASi Norma ja ASi Kalev vähemusaktsiate müük.
  Esimesed kaks ettevõtet, mille vähemusaktsiad avaliku müügi teel müüdi, olid AS Tallinna Kaubamaja ja AS Saku Õlletehas. Mõlema firma aktsiad müüdi fikseeritud hinnaga, hiljem hakkas erastamisagentuur aktsiate müügil kasutama aga enampakkumise meetodit.
  Kruusi sõnul ei õigustanud vähemusaktsiate fikseeritud hinnaga müük ennast. Kaubamaja ja õlletehase aktsia hind tõusis järelturul järsult, mis näitas, et mõlema firma aktsiad müüdi liiga odavalt, lisas Kruus.
  Kui võrrelda ühe aktsia hinda tuumikinvestorile ja väikeinvestorile, siis Paide piimakombinaadi, Kalevi, ASi Cibus (endine Pärnu leivakominaat), ASi Tartu Maja ja Norma ühe aktsia eest maksid väikeinvestorid kõrgemat hinda kui ettevõtete tuumikinvestorid.
  Klementi ja ASi Tallinna Külmhoone vähemusaktsiate müügil jäi ühe aktsia hind tuumikinvestori poolt pakutud hinnaga samale tasemele.
  Enamiku ettevõtete puhul maksid aga väikeinvestorid aktsia eest märgatavalt madalamat hinda kui tuumikinvestorid.
  Aktsiate avaliku müügi teel erastatud ettevõtetest on järelturule jõudnud vähesed. Kruusi sõnul kaubeldakse seal Tallinna kaubamaja, Saku õlletehase, Norma, Kalevi, Tallinna farmaatsiatehas ja Eesti Näituste aktsiatega.
  Väärtpaberite keskdepositooriumi direktor Martti Kuldma ütles, et teiste firmade aktsiatega tehakse tehinguid harva, tehingud on olnud väikesemahulised ja nende firmade aktsiate hinnamuutused kaootilised.
  Kõigil järelturule jõudnud firmadel on Kuldma sõnul üle tuhande investori ja kõigi turuväärtus peale Eesti Näituste on üle 100 miljoni krooni. Eesti Näituste turuväärtus on erastamisagentuuri hinnangul natuke üle 20 miljoni krooni.
  Kõigi aktsiatega tehtud tehingute mahust moodustab Tallinna kaubamaja aktsia 43 protsenti, Saku õlletehase aktsia 28 protsenti, Norma aktsia 20 protsenti ja Tallinna farmaatsiatehase aktsia 5 protsenti. Kõigi teiste ettevõtete osa on 4 protsenti. Kaubamaja ja Saku õlletehase suur osakaal on tingitud sellest, et nende aktsiad on olnud turul teistest kauem, lausus Kuldma.
  Tööstusettevõtete vähemusaktsiate müügiga loodab erastamisagentuur jõuda lõpule järgmisel aastal. 1998. aastal soovib erastamisagentuur hakata aktsiate avaliku müügi teel müüma RE Eesti Energia, RE Eesti Telekom, RE Eesti Raudtee ja RE Tallinna Sadam vähemusaktsiaid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.