• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Paberihunt hävitab salajased dokumendid

  Paberipurustaja ei ole vajalik igas kontoris, kuid firmades, kus on tegemist firma strateegiat kajastavate dokumentide ülejäägiga, tasub selle muretsemise peale mõelda. On tavaline, et trükitakse palju dokumente, mida ei saagi kasutada, kuna need sisaldavad sisulisi või grammatilisi vigu. Kasutuskõlbmatud dokumendid visatakse prügikorvi. Tegemist võib aga olla firma kohta käiva salajase informatsiooniga, nagu näiteks finantside liikumine, mida pole kõrvalistel isikutel vaja teada. Selleks tulekski kasutada paberipurustajat, mis hävitab dokumendid nii, et nad enam loetavad pole. Ja seda teeb paberihunt efektiivselt.
  Paberipurustaja kasutamisel on ainult üks reegel, millest tuleb kindlasti kinni pidada: paber tuleb lasta sisse avausest, kus on lõiketerad, mitte visata jäätmekasti, kus ei toimu mingit purustamist. Seejuures tuleb jälgida, et te korraga liiga paksu paberipatakat läbi masina ei ürita ajada. Sel juhul ei suuda masin kõike purustada ja paber jääb lõiketerade vahele kinni. Sealt paberi kättesaamine pole kõige meeldivam protseduur. Kääridega paberitükkide väljakiskumine on veelgi ohtlikum, kuna siis väänate lõiketerad ära ja paber hakkab veelgi rohkem paberipurustajasse kinni jääma. Et seda vältida, võite proovida lihtsat meetodit. Üritage paberit üles kerida selleks otstarbeks mõeldud lülitiga. Nii peaks masinal olema võimalik liigutada paberit sisse ja välja ning eemaldada lõiketerade vahele tekkinud tropp.
  Tavalisemad paberipurustajad suudavad vastu võtta A4-laiust paberit, aga on ka suuremaid paberipurustajaid. See tähendab, et sööteava laius on vahemikus 220--260 mm, suurematel siis 400 mm. Kui teil on A4 laiuses paberipurustaja, ei tähenda see veel, et te ei saa sellega A3-paberit purustada. Keerake see lihtsalt kahekorra ja te saate kaks A4-formaadis paberit.
  Purustatud paberist võib järgi jääda kahte moodi ribasid. Kas jääb umbes 4mm riba või lõigatakse sama riba veel paarisentimeetristeks juppideks. Väiksemate ribade puhul ei täitu jäätmekast ka liiga kiiresti.
  Tavaliselt ei tohi paberipurustajasse lasta kirjaklambreid. Nõrgematele masinatele mõjub see laastavalt. Lõiketerad muutuvad pikapeale nüriks ja masin keeldub paberit lõikumast ning selle võib prügimäele visata. Siinjuures tekib küsimus, miks mitte lõiketeri teritada? Kahjuks ei ole see võimalik, sest tegemist ei ole pideva teraga, vaid sakiliste ketastega, mida pole nii lihtne taastada. Õnneks suudavad uuemad paberipurustajad enamasti purustada ka kirjaklambreid. Kui teil on vajadus lasta paberipurustajast läbi kilesid või muid tugevamast materjalist dokumente, siis sellega tuleb olla ettevaatlik ja igaks juhuks enne müüjafirmalt küsida, missuguses mahus ja kas üldse seda võib teha.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Karl Märka: lugupeetud minister, teie õigusloome kvoot on täis
Piirame Riigi Teatajas kehtivale seadusandlusele ette nähtud salvestusruumi 3,1 gigabaidiga, kirjutab HOOVI kaasasutaja ja tegevjuht Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame Riigi Teatajas kehtivale seadusandlusele ette nähtud salvestusruumi 3,1 gigabaidiga, kirjutab HOOVI kaasasutaja ja tegevjuht Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Reisifirma Novaturas vahetab juhi välja
Novaturas vahetab välja alates 2019. aastast ettevõtet juhtinud Audronė Keinytė, selgub börsiteatest.
Novaturas vahetab välja alates 2019. aastast ettevõtet juhtinud Audronė Keinytė, selgub börsiteatest.
President noppis majandusnõuniku keskpangast
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
SEB: rammus hinnatõus hammustab Eesti majanduskasvu väiksemaks
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.