• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pangaliit ei poolda pankrotiseaduse muutmist

  Tallinna Panga osakonnajuhataja Meelis Mark kinnitas, et praegu on kommertspandiga tagatud ligi pool pankade laenuportfellist. Kinnistusraamatusse on praegu kantud vaid 23 000 kinnistut ligi 300 000 Eestis asuvast kinnistust.
  Pankrotiseaduse muutmi-sel muutub kommertspandiga tagatud laenude tagasisaamine ettevõtte pankroti korral väga raskeks, sest suure tõenäosusega ei saa neljandas järgus nõude rahuldamisel võlausaldaja midagi tagasi, kuna pankrotistunud ettevõtte vara on juba otsa saanud.
  «Seadusemuudatusega kaotavad nii laenuandja kui laenusaaja,» väitis pangaliidu tegevdirektor Viktor Hütt.
  Pangad on sunnitud suurema riski tõttu kommertspandiga tagatud laenu intresse tõstma või loobuvad kommertspandi vastu laenu andmisest, lausus Hütt.
  Pangaliidu õigusnõuniku Katrin Talihärmi kinnitusel on väga suurt osa laenudest võimalik tagada ainult kommertspandiga, eriti firmade puhul, kelle tegevus ei nõua kinnisvara omamist, näiteks hulgimüügifirmad.
  Teisalt on Talihärmi sõnul hüpoteegi kasutamine laenu tagatisena seoses maareformi venimisega piiratud, mistõttu osa firmasid, kellel on kinnisvara, on sunnitud kasutama siiski kommertspanti.
  «Juba praegu on pankadel laenupotentsiaali, mida ei kasutata laenutaotlejate ebapiisava tagatise tõttu,» lisas Talihärm. «Kommertspandi ebakindlamaks muutumine toob kaasa pankade laenuandmise täiendava piiramise.»
  Justiitsministeerium lähtus kommertspandi viimisel pankrotiseaduses nõude rahuldamise osas neljandale positsioonile, kuna eelnõu koostajate väitel tuleb ettevõtte pankroti korral esmalt rahuldada maksuameti nõuded ja maksta välja töötajate palgad.
  Viktor Hüti sõnul on aga tõenäoline, et pankroti korral jäävad seaduseelnõu kavandatava redaktsiooni juures rahuldamata ka maksuameti ja töötajate nõuded pankrotistunud firma vastu ja kasu seadusemuudatus kellelegi ei too.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Loorits: kas läheme taastuvenergiale üle või maksame miljard eurot aastas?
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tänane olukord elektriturul ei ole mitte taastuvenergiale ülemineku, vaid taastuvenergiale mitte ülemineku tulemus, kirjutab Kaamos Energy juht Mihkel Loorits.
Tarneahela probleemide tõttu jääb tänavu tootmata ligi 8 miljonit autot
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Globaalsed autotootjad võivad tänavu kaotada tarneahelatega seotud probleemide tõttu 210 miljardit dollarit käibest, mida on kaks korda rohkem kui aasta alguses prognoositi, teatas konsultatsioonifirma Alixpartners.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Ruth Oltjer: börsilt raha küsida on minu jaoks liiga aeglane ja kohmakas
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.
Tippjuht Ruth Oltjer kirjeldas Äriplaan 2022 konverentsil tagasivaatavalt, kuidas tema ettevõttele oli koroonakriisis prioriteediks Eesti riik. Ta ütles, et kriisi ajal oli tal riigiametitega suurepärane koostöökogemus, kuid mõned otsustamatud ametnikud on siiski tõrvatilgaks meepotis.