8. oktoober 1996 kell 22:00

Nobeli majandusauhind läks jagamisele

Suurbritannia Cambridge'i ülikooli professor James Mirrlees (50) ja 82aastane Kanadas sündinud William Vickrey võitsid preemia oma fundamentaalse panuse eest «stiimulite uurimisel asümmeetrilise info tingimustes».

Asümmeetrilise info all mõistetakse olukorda, kus otsuse langetajate käsutuses on eri info, kuid otsused tuleb langetada kättesaadava info alusel. Rootsi kuninglik teaduste akadeemia, mis annab välja majanduspreemiat riigi keskpanga nimel, märkis, et Mirrleesi ja Vickrey tööd puudutavad valdkonda, mis on üks elevamaid majandusuuringusektoreid. Informatsiooniökonoomika uuringud aitavad paremini mõista kindlustusturgu, krediiditurge, oksjoneid, palgavorme, maksusüsteeme, sotsiaalkindlustust, konkurentsitingimusi, poliitilisi institutsioone jne, märgib akadeemia.

1914. a Kanadas sündinud Vickrey lõpetas Yale'i ülikooli 1935. a. Nüüd on ta New Yorgi Columbia ülikooli professor. Sama ülikooli juures töötas ta 1937. ja 1947. aastal maksunõunikuna.

Mirrlees sündis Shotimaal Minnigaffis 1936. a ja õpetab praegu majandusteadust Cambridge'i ülikoolis. Aastatel 1969--1995 töötas ta Oxfordi ülikoolis.

7,4 mln Rootsi kr suurune preemia läheb meeste vahel jagamisele. Mõlema mehe tööd on oluliselt mõjutanud ka ühiskondlike teenuste finantseerimist. Vickrey uuris 1950. a New Yorgi metroo piletisüsteemi, millega ta erines enamikust oma aja majandusteadlastest, kes eelistavad teooriat praktikale, märkis Rootsi akadeemia. REUTER-BNS

Hetkel kuum