21. oktoober 1996 kell 22:00

Tallinna ja Tartu raad moodustatakse Toompeal

Erakondade esindajate sõnul läheb linnavalitsuse moodustamine libedamalt Tartus, kuna seal said lähedaste vaadetega reformierakond, Isamaaliit ja Mõõdukad enamiku kohtadest volikogus. Raskeks läheb Tallinnas, kus paremerakonnad said veidi üle poole kohtadest.

Reformierakonna Tallinna piirkonna esimees Rein Voog ütles, et erakonna peamisteks esimesteks sammudeks saavad Tallinnas kaadrivahetus ning kurbade silmadega Mercedeste ja linnavalitsuse residentside müük. Samuti muudetakse otsuste vastuvõtmise ja avalikustamise korda.

Reformierakonna Tallinna ja Tartu linnapeakandidaadid Priit Vilba ja Neinar Seli näevad võimule asudes esmast ülesannet linnavalitsuste töö efektiivsemaks muutmises ja ettevõtlusele soodsa keskkonna loomises.

Nii Vilba kui Seli tahavad enda sõnul erastada niipalju linnale kuuluvaid ettevõtteid kui võimalik. Tartus kavatseb Seli tõhustada koostööd linnavalitsuse ja ülikooli vahel.

Küsimusele, mis saab siis, kui keskerakond Tallinnas vene erakondadega kokkuleppe saavutab, vastasid Isamaaliidu esimees Toivo Jürgenson ja Rein Voog, et sellisel juhul tuleb paremerakondadel opositsiooni jääda. Voog ja Jürgenson ei näinud enda sõnul võimalust, et üksmeele puudumisel püütakse valimisliiduga Tallinn vägisi liitu moodustada.

Jürgensoni ütlusel on valimisliit Tallinn samasugune enne valimisi kokku klopsitud moodustis, nagu oli seda koonderakond ja maarahva ühendus riigikogu valimistel. Jürgenson ei välistanud, et teatud osaga valimisliidust Tallinn on siiski võimalik läbirääkimisi pidada ja kokku leppida.

Vilba sõnul sõltub kokkuleppe sõlmimine Toompeast. «Praegu on kõik veel lahtine, ma pean võimalikuks kokkulepet ükskõik millise erakonnaga,» lisas ta eile õhtu. Ta ei välistanud kokkulepet ka keskerakonnaga.

Keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas ütles, et nad on valmis läbi rääkima ükskõik millise erakonnaga, ka vene erakondadega. Arjakas hindas keskerakonna positsioone Tallinnas väga headeks ning ütles, et nende poole on koostööpakkumustega pöördutud ka Tartus.

Robert Lepiksoni sõnul valas eile õli tulle Jürgensoni ja reformierakonna esimehe Siim Kallase väljendatud seisukoht, et valimisliiduga Tallinn neil ühist teed pole.

Samas jääb neil kahel erakonnal korralikult toimiva koalitsiooni moodustamisest kohti vajaka, ütlesid mitme konkureeriva erakonna esindajad.

Lepikson pole rahul reformierakonna tööga Toompeal. Jürgensoni ja Kallase seisukohavõtt annab kinnitust sellele, et reformierakond pole loovalt mõtlev erakond, vaid tegeleb selle asemel lõhkumisega, märkis Lepikson.

Hetkel kuum