18. november 1996 kell 22:00

Sigtuna meeles

Põhjamaadesse on Eestis ikka hästi suhtutud. Viimase aja sündmused aga kipuvad osutama sellele, et häid suhteid hakkab varjutama vastastikuse kadetsemise ja võistluse loor.

Vimma kistakse viisavabaduse, lennuliinide, suitsude, Estonia katastroofi ja mitme teise ala pärast.

Eriti säravat põikpäisust näitab Eestile viisavabaduse andmisel üles Soome. Kuid nagu selgub Norra peaministri Thorbjørn Jaglandi intervjuust eilses Postimehes, ei taha ka viikingid eestlasi viisavabalt oma maale lasta. Leeduga norralastel viisavabadus on. Ju nad siis leiavad, et leedu kõrilõikajad on eesti omadest märksa leebemad. Eesti ja Põhjamaade viisakõnelustel on juba ammu jõutud kõik arvestatavad praktilised probleemid lahendada. Soomlased, rootslased ja norralased otsivad ainult uusi ettekäändeid, et oma emotsionaalset tõrget eestlaste vastu millegi viisaka taha peita.

Estonian Airi ja SASi vaheline õhusõda on näide sellest, kuidas puhtmajanduslikult alanud vaidluse võib lihtsalt viia emotsioonidele ja kujutada seda riikidevahelise probleemina. Ühelt poolt SASi solvumine kevadisel Estonian Airi erastamisel kaotamise pärast. Teisalt Estonian Airi soov Eesti valitsuse sekkumise abil SASi lende vähendada ja enda osa Stockholmi- ja Kopenhaageni-lendudel suurendada. SASi juhid on juba jõudnud eestlasi hoiatada, et nendega vägikaika vedamine võib mõjuda kahjulikult Eesti eurointegreerumisele. Eestlased omakorda peavad toimuvat kotka julmaks kallaletungiks põldpüüle.

Veel mõni aasta tagasi valitses Eestis illusioon, et suhted Põhjamaadega on probleemidevabad. Skandinaavlaste altruistlikku suhtumist eestlastesse kiputi võtma iseenesestmõistetavana. Need ajad on aga lõppemas.

Hetkel kuum