• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sigtuna meeles

  Põhjamaadesse on Eestis ikka hästi suhtutud. Viimase aja sündmused aga kipuvad osutama sellele, et häid suhteid hakkab varjutama vastastikuse kadetsemise ja võistluse loor.
  Vimma kistakse viisavabaduse, lennuliinide, suitsude, Estonia katastroofi ja mitme teise ala pärast.
  Eriti säravat põikpäisust näitab Eestile viisavabaduse andmisel üles Soome. Kuid nagu selgub Norra peaministri Thorbjørn Jaglandi intervjuust eilses Postimehes, ei taha ka viikingid eestlasi viisavabalt oma maale lasta. Leeduga norralastel viisavabadus on. Ju nad siis leiavad, et leedu kõrilõikajad on eesti omadest märksa leebemad. Eesti ja Põhjamaade viisakõnelustel on juba ammu jõutud kõik arvestatavad praktilised probleemid lahendada. Soomlased, rootslased ja norralased otsivad ainult uusi ettekäändeid, et oma emotsionaalset tõrget eestlaste vastu millegi viisaka taha peita.
  Estonian Airi ja SASi vaheline õhusõda on näide sellest, kuidas puhtmajanduslikult alanud vaidluse võib lihtsalt viia emotsioonidele ja kujutada seda riikidevahelise probleemina. Ühelt poolt SASi solvumine kevadisel Estonian Airi erastamisel kaotamise pärast. Teisalt Estonian Airi soov Eesti valitsuse sekkumise abil SASi lende vähendada ja enda osa Stockholmi- ja Kopenhaageni-lendudel suurendada. SASi juhid on juba jõudnud eestlasi hoiatada, et nendega vägikaika vedamine võib mõjuda kahjulikult Eesti eurointegreerumisele. Eestlased omakorda peavad toimuvat kotka julmaks kallaletungiks põldpüüle.
  Veel mõni aasta tagasi valitses Eestis illusioon, et suhted Põhjamaadega on probleemidevabad. Skandinaavlaste altruistlikku suhtumist eestlastesse kiputi võtma iseenesestmõistetavana. Need ajad on aga lõppemas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Estraveli omanik: eelmine kriis oli võrreldes praegusega lasteaed
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.