• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Telemedia aktsiate müük loob kahtlusi

  Riigi osaluse vähenemine telefonikatalooge kirjastavas Telemedia Eesti ASis 60 protsendilt 48 protsendile toimus üksikute õigusrikkumiste kaudu, kuid riigile otsest kahju ei tekitatud, kinnitas Hindrek Meri esmaspäeval riigikogu infotunnis.
  Suvel nõudsid neli Eesti meediaärimeest Hans H. Luik, Rein Lang, Tõnis Palts ja Raul Kasesalu kolm aastat tagasi toimunud Telemedia Eesti aktsiate müügi tühistamist firma töötajatele ja aru pärimist tehingu initsiaatoriks olnud ASi Eesti Telekom peadirektorilt Toomas Sõmeralt.
  Hindrek Meri sõnul on osaluste muutumine Telemedias õiguslikult väga keeruline küsimus, kuid ühtegi riigiametnikku kahju tekitamise eest vastutusele võtta pole põhjust.
  1994. aasta sügisel kaasati tollal Eesti Fakta nime kandnud kataloogifirma omanikeringi aktsiakapitali laiendamise teel 13 ettevõtte töötajat. Põhjusena nimetas firma soovi oma töötajaid paremini motiveerida.
  Eesti Fakta aktsiad müüdi töötajatele hinnaga tuhat krooni tükk, kuigi riigikontrolli andmetel oli firmal tollal netovara 5000 krooni aktsia kohta. RE Eesti Telekom osalus vähenes tehingu tulemusena Eesti Faktas 48 protsendini ja Telia osalus 32 protsendini. Sellega kadus riigil firmas otsustusõigus, tunnistab riigikontrolör Meri.
  Eelmise aasta märtsis vähendas riik oma osalust Telemedias veelgi, müües kaheksa protsenti aktsiatest valitsuse määrust eirates ilma enampakkumiseta Telemedia Estland AB-le. Ühe aktsia hind oli selles tehingus 13 000 krooni, mis vastas Telemedia netovarale.
  Hiljem müüs suurem osa Telemedia töötajatest oma aktsiad varem sõlmitud lepingu järgi madala hinnaga firma suurosanikele võrdselt tagasi. Nii suurenes Rootsi firma osalus Telemedias sarnaselt Eesti Telekomiga 48 protsendini. Neli protsenti aktsiatest jäi Telemedia tegevdirektori Avo Antoni ja tollase müügidirektori Jüri Salme kätte.
  Riigikontrolör Meri sõnul ei saa tema ametkonna kasutada olevate materjalide põhjal pidada osaluste muutumist kataloogifirmas teeseldud tehinguteks. «Rootslased käisid Eesti poolele kõvasti peale, et sellist aktsiate vahekorda saavutada,» põhjendab ta. «Võib oletada, et see oli eeltingimus krediidiliinide saamiseks.»
  Eesti Telekomi peadirektori Toomas Sõmera sõnul vähendas Eesti Telekom oma osalust, kuna Telemedia vajas investeeringuid ja laenugarantiisid.
  Aktsiamüük töötajatele otsustati väidetavalt Telemedia juhatuse koosolekul Londonis. Sellest teada saanud Kuuma Liini ASi ja Levicomi omanikud Raul Kasesalu ja Tõnis Palts tegid samuti pakkumused aktsiate ostmiseks. Telemedia tegevdirektori Avo Antoni väitel pole ei Levicomilt ega Kuuma Liini ASilt laekunud ettepanekuid aktsiate ostmiseks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Morgan Stanley strateeg: tulekul korrektsioon või karuturg
Morgan Stanley strateeg Michael Wilson prognoosib, et praegune pulliturg lõpeb enne aastavahetust korrektsiooni või karuturuga.
Morgan Stanley strateeg Michael Wilson prognoosib, et praegune pulliturg lõpeb enne aastavahetust korrektsiooni või karuturuga.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.