16. oktoober 1997 kell 22:00

Nafta langes tagasi

Toornafta hind langes sel nädalal taas alla 20 dollari barrel, sest turuosalised kardavad, et toornafta futuurlepingud on «ülemüüdud». Möödunud nädalal avaldas USA kaubabörside järelevalveorganisatsioon andmed, millest selgus, et mittekommertslikud kompaniid (sinna kuuluvad peamiselt investeerimisfondid) hoidsid 76 743 pikka (lootuses, et hinnad tõusevad) ning 20 848 lühikest positsiooni (lootuses, et hinnad langevad). Andmete teatavakssaamise järel oli ilmne, et möödunud hinnatõus oli kunstlik ning vallandus müügilaine. Samas on analüütikuid, kes näevad lähiajal siiski naftatarnete defitsiiti. Merryll Lynch arvestab aasta viimases kvartalis 3,2protsendilise nõudluse kasvuga võrreldes möödunud aasta sama perioodiga, mis peaks kaasa tooma hinnatõusus. Külmade ilmade prognoos Lääne-Euroopas viitab samuti nõudluse kasvule.

Investeerimisfondide mõju nähakse järgmisel aastal ka värviliste metallide hindade kujunemisel.

Turuanalüütikute sõnul langeb vase hind järgmisel aastal praeguselt tasemelt 2300 USD/t umbes 2000 dollarini tonn või isegi alla selle. Tuntavat hinnalangust prognoositakse ka alumiiniumile ja pliile. Analüütikute arvates ei ole globaalne majanduskasv piisav kujundamaks nende põhiliste metallide turule püsivat tõusutendentsi. Erandina nähakse siin niklit ja tsinki, millele prognoositakse investeerimisfondide suuremat huvi.

Kui metalliturgudele tuleb juurde uut raha, siis võivad metallide hinnad kiiresti tõusta, sest metallide varud Londoni metallibörsil on kahanenud 1993. aasta 5,7 miljardilt dollarilt 2,466 mld dollarini.

Vaske iseloomustab seevastu varude mõõdukas üleküllus. Ebakindluse allikaks on Hiina strateegilised reservid, mille mõju vase hinnale on märkimisväärne.

Hetkel kuum