• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Nafta langes tagasi

  Toornafta hind langes sel nädalal taas alla 20 dollari barrel, sest turuosalised kardavad, et toornafta futuurlepingud on «ülemüüdud». Möödunud nädalal avaldas USA kaubabörside järelevalveorganisatsioon andmed, millest selgus, et mittekommertslikud kompaniid (sinna kuuluvad peamiselt investeerimisfondid) hoidsid 76 743 pikka (lootuses, et hinnad tõusevad) ning 20 848 lühikest positsiooni (lootuses, et hinnad langevad). Andmete teatavakssaamise järel oli ilmne, et möödunud hinnatõus oli kunstlik ning vallandus müügilaine. Samas on analüütikuid, kes näevad lähiajal siiski naftatarnete defitsiiti. Merryll Lynch arvestab aasta viimases kvartalis 3,2protsendilise nõudluse kasvuga võrreldes möödunud aasta sama perioodiga, mis peaks kaasa tooma hinnatõusus. Külmade ilmade prognoos Lääne-Euroopas viitab samuti nõudluse kasvule.
  Investeerimisfondide mõju nähakse järgmisel aastal ka värviliste metallide hindade kujunemisel.
  Turuanalüütikute sõnul langeb vase hind järgmisel aastal praeguselt tasemelt 2300 USD/t umbes 2000 dollarini tonn või isegi alla selle. Tuntavat hinnalangust prognoositakse ka alumiiniumile ja pliile. Analüütikute arvates ei ole globaalne majanduskasv piisav kujundamaks nende põhiliste metallide turule püsivat tõusutendentsi. Erandina nähakse siin niklit ja tsinki, millele prognoositakse investeerimisfondide suuremat huvi.
  Kui metalliturgudele tuleb juurde uut raha, siis võivad metallide hinnad kiiresti tõusta, sest metallide varud Londoni metallibörsil on kahanenud 1993. aasta 5,7 miljardilt dollarilt 2,466 mld dollarini.
  Vaske iseloomustab seevastu varude mõõdukas üleküllus. Ebakindluse allikaks on Hiina strateegilised reservid, mille mõju vase hinnale on märkimisväärne.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Sigade hinnad kukkusid Hiinas tagasi maa peale
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Pärast kahe aasta pikkust perioodi kõrgeid sealiha hindu seisab Hiina silmitsi vastupidise probleemiga: sealiha on nüüd ligikaudu poole odavam, vahendab Wall Street Journal.
Autojuhtide puudus sundis Briti valitsust järele andma
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Suurbritannia peaks varsti teatama ajutistest viisadest autovedajatele, et vähendada suurt tööjõupuudust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.