29. oktoober 1997 kell 22:00

Wall Street vallandas tõusu maailmabörsil

Dow Jonesi indeks kerkis pärast esmaspäevast kauplemise peatamist New Yorgi börsil 337,17 punkti ehk 4,7% ja küündis 7498,32 punktini, mis on Dow suurim ühepäevane tõus punktiarvestuses. Dow püstitas teisipäeval ka käiberekordi -- omanikku vahetas üle 1,1 miljardi aktsia.

Aasia finantsturud alustasid kolmapäeva tugeva tõusuga pärast ostubuumi teisipäevasel Wall Streetil. Diilerite sõnul olid investorite huviobjektis peamiselt kahe eelmise päevaga järsult odavnenud aktsiad.

Viimastel kauplemispäevadel kogu maailma aktsiaturgudele negatiivse impulsi andnud Hongkongi börsi esimene pool päevast lõppes 16,69% tõusuga 10 572,31 punkti juures. Keskpäevaks oli turu käive kerkinud 15,8 miljardi Hongkongi dollarini (2,04 miljardit USA dollarit).

Suur tõus toimus kolmapäeval ka Austraalia, Uus-Meremaa, Lõuna-Korea, Taiwani, Filipiinide, Singapuri, Tai, Malaisia ja Indoneesia turgudel.

Aasia suurim turg Tokio lõpetas päeva 3,55% tõusuga 16 891,31 punkti juures.

Kolmapäeval algas tõus ka Põhjamaade aktsiaturgudel. Teisipäeval oma väärtusest 4,33% kaotanud Stockholmi üldindeks kerkis 5,22%. Kopenhaageni KFX- indeks tõusis pärast teisipäevast 3,5% langust 2,8% ja Helsingi HEX 6,5%.

Teisipäeval viiendiku oma väärtusest kaotanud Vene aktsiaturg avanes kolmapäeval tugeva tõusuga. Veel enne kauplemise algust Vene RTS-süsteemis, kus tehakse 90% Vene väärtpaberitehingutest, kerkisid juhtivate aktsiate hinnad keskmiselt 15--20%.

Diilerid märkisid, et kui teisipäeva õhtul Wall Streetil alanud tõus maailma aktsiaturgudel jätkub, taastuvad kiiresti ka Vene aktsiate positsioonid.

Järellainena teisipäevasele suurele langusele Tallinna börsil liikusid kolmapäeval alla enamiku juhtivate aktsiate hinnad Riia ja Vilniuse börsil.

Teisipäeval tugevnenud Hermise panga ja Vilniuse panga aktsiad odavnesid kolmapäeval Vilniuse väärtpaberibörsil. Langes ka Lietuvos Energija aktsiate hind.

Diilerite sõnul müüsid kolmapäeval Leedu turul aktsiaid välisinvestorid, võimalik, et ka Eesti investorid. Tegemist oli ilmse ahelreaktsiooniga teisipäevasele kukkumisele mujal ning täna peaksid hinnad taas tõusma hakkama, märkisid maaklerid.

Riia väärtpaberiturul kukkusid kolmapäeval enamiku juhtivate aktsiate hinnad. Turg on rahulik ning suurt langust ei ole enam oodata, ennustasid diilerid. AP-BNS-ÄP

Hetkel kuum