Konkurents postiturul oleks tervitatav

05. veebruar 1998, 00:00

Kuigi Indrek Lindsalu seisukohtades (vt autoriveerg, ÄP 16.12.1997) on küsitavusi, olen nõus peamisega -- konkurents postiturul oleks tervitatav. Sellest võidaksid kõik postiteenuste tarbijad. On ju selge, et võistlevad firmad püüavad tarbijaid kinni hoida teenuste kvaliteedi ja hinna parima suhte abil.

Praegu kasutab Anttila AS Eesti Posti teenuseid, kes ainsana suudab pakkuda üleriiklikku universaalteenust ühtse hinnakirja alusel. Postimüük on igale postiteenuse pakkujale üks perspektiivsemaid ja kasulikumaid ettevõtmisi. Edukas postimüük eeldab aga, et teenus jõuaks iga Eesti koduni ühtse hinnakirja alusel. Minu kui lihttarbija seisukohalt on aga lubamatu praegune lühinägelik riiklik postipoliitika. Mida rohkem annab riik välja lokaalseid postiteenuste litsentse, seda väiksemaks jääb üleriikliku postivõrgu tarbijaskond ning hinnad hakkavad paratamatult kerkima.

Kõike ei saa siiski jätta vaba turumajanduse otsustada. Postiteenus peab olema universaalne ja hõlmama kogu riigi territooriumi, et teenuse ostjal oleks kindlus ja ka õigus nõuda teenuse osutajalt vastutust.

Niikaua, kui taolist üleriigilist paketti ei paku peale Eesti Posti ükski teine firma Eestis, ei ole mõtet rääkida ebaausast ega ausast konkurentsist postiturul. Riik peaks oma elanikkonda kaitsma ja andma taoliste teenuste osutajatele välja litsentse ainult sel juhul, kui litsentsi taotleja osutab teenust kogu Eesti territooriumil ühtse hinnakirja alusel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing