26. mai 1998 kell 22:00

ALKO firmad kolivad kahe tiivaga büroohoonesse

Tabasallu kunagise kanala territooriumile kerkinud Soome ALKO kontserni firmade Primalco OY ja Havistra OY tütarfirmade AS Ofelia ja AS Havistra administratiivhoone ühendab kompaktselt alkoholi tootmise, müügi ja marketingi. Linliku keskkonnata tagasihoidlik büroohoone mõjub ümbritsevate tootmishoonete taustal esinduslikuna. Taotluslikult lihtne ja optimaalsete kulutustega põhiliselt ühekorruseline keldrita hoone on Columbia kivist pikikandeseinte ja monteeritavatest raudbetoonpaneelidest lagedega. Kokkuhoidlik tellija ei pidanud vajalikuks eksklusiivset arhitektuurset lahendust ega sisekujundust -- hoone karget stiili iseloomustab värvitud Columbia kivi.

Täisnurkselt paiknevaid majatiibu ühendab kumer punakaspruun toonklaasi ja metallkassettidega kaetud kahekorruseline keskosa. Fassaadi päikest peegeldav klaas on seestpoolt kohati katetega varjatud.

Sarnastes, kuid mitte identsetes tiibades puuduvad rendiruumid.

Administratiivhoone eripära on keskosa teisel korrusel asuv kumera kujuga 76m² konverentsisaal ning katuseterrassile väljuv saunaplokk. Märkimist väärivad firmade suured arhiiviruumid. Ehituse käigus valmis samuti õliküttel katlamaja.

Primalco OY kasutas ehitusel alltöövõtu asemel Soomes levinud kõrvaltöövõttu, kus tellija sõlmib eritöö firmadega otselepingud ja ehitust koordineeriv peatöövõtja pole kõrvaltöövõtjatega rahalistes suhetes.

Hetkel kuum