Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas pooldate ettevõtete müüki välis-investoreile?

  Kui välisinvestor tuleb Eesti turule, teeb firmale pakkumise ja see rahuldab firma omanikke, siis miks mitte. Ta toob kaasa know-how, äriidee, turuni?id.
  Üks oponentide vastuväiteid on, et kasum läheb Eestist välja. See on omaniku asi, mis ta kasumiga teeb. Nõrk on omanik, kes paneb kasumi uutesse autodesse. Ausalt öeldes on neid omanikke, kes kasumi kiiresti taskusse lükkavad, Eestis rohkem kui välismaal.
  Meenutagem ühistuid, kellele tehti erastamisel suuri eelistusi -- paljud neist täna tegutsevad? Siin on kriipsu tõmbamine väga lühinägelik. Vaadakem õlletehaseid, mille ostmisel on välisinvestorid mänginud põhilist rolli. Õlle kvaliteet on sellest ainult paranenud. Mis jutt see on, et üks lihakombinaat on püha lehm, keda väljapoole müüa ei või, et välisinvestor toob liha (või teravilja) sisse ning suretab kohaliku põllumajanduse -- ei hakka välisinvestor tooma tooret siia kodumaalt, kui siin on see kvaliteetsem ja odavam. Kõigepealt võiksid tootjad mõelda asja selle poole peale.
  Ma ei kiida seda absoluutselt heaks. Tegemist on äritehinguga põhimõttel «see on kasulik, me müüme». Ükskõik, on see lapike Eestit, tükikene liha. Siin pole kohta kaalutlustel Eesti paremast tulevikust.
  Ka Eestis on ettevõtlikke inimesi ja kapitali, mida on võimalik kaasata, samuti on tegemist eestlaste endi loodud tootmisobjektidega. Lõviosa aktsiakapitalist peaks kuuluma eestlastele ja suhteliselt väike osa võiks kuuluda välisinvestoreile. Juba ettevõtete erastamisel võinuks erastamisagentuur seada tingimuseks, et lähema 10--15 aasta jooksul ei saa korralikult funktsioneerivat ettevõtet lihtsalt maha müüa.
  Näen tõsist ohtu teise kandi pealt. Soomlased saavad tänu euroliidu toetustele lihakilolt umbes 10 krooni lisaraha. Panevad autod liha täis, toovad siia ja saavad toetust pealekauba. Siin liha töödeldakse ja realiseeritakse siin või seal, kus meie oleme võidelnud välja täiendavad turuvõimalused. Pean siin silmas vabakaubanduslepingut Ukraina, Läti, Leedu, Poola ja teistega. Sisuliselt oleme sillutanud seda teed võõrkapitalile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Inglise keskpank kavatseb karmistada krüpovaluuta reegleid
Inglise keskpanga sõnul näitab krüptovarade väärtuse 2 triljoni dollari suurune langus turu haavatavust ning vajadust karmima õiguskaitse ja regulatsiooni järele, vahendab Bloomberg.
Inglise keskpanga sõnul näitab krüptovarade väärtuse 2 triljoni dollari suurune langus turu haavatavust ning vajadust karmima õiguskaitse ja regulatsiooni järele, vahendab Bloomberg.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Raadiohommik: kaosest lennunduses ja suvisest kodukaunistamise hooajast
Suvi on kodukaunistamise ja aianduse tipphoaaeg. Kas koroonaaegne selle valdkonna buum hakkab vähenema? Arutame asja Hortese juhataja Kadri Ulla ja Gardesti juhatuse liikme Kristjan Kalganiga.
Suvi on kodukaunistamise ja aianduse tipphoaaeg. Kas koroonaaegne selle valdkonna buum hakkab vähenema? Arutame asja Hortese juhataja Kadri Ulla ja Gardesti juhatuse liikme Kristjan Kalganiga.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.