• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas pooldate ettevõtete müüki välis-investoreile?

  Kui välisinvestor tuleb Eesti turule, teeb firmale pakkumise ja see rahuldab firma omanikke, siis miks mitte. Ta toob kaasa know-how, äriidee, turuni?id.
  Üks oponentide vastuväiteid on, et kasum läheb Eestist välja. See on omaniku asi, mis ta kasumiga teeb. Nõrk on omanik, kes paneb kasumi uutesse autodesse. Ausalt öeldes on neid omanikke, kes kasumi kiiresti taskusse lükkavad, Eestis rohkem kui välismaal.
  Meenutagem ühistuid, kellele tehti erastamisel suuri eelistusi -- paljud neist täna tegutsevad? Siin on kriipsu tõmbamine väga lühinägelik. Vaadakem õlletehaseid, mille ostmisel on välisinvestorid mänginud põhilist rolli. Õlle kvaliteet on sellest ainult paranenud. Mis jutt see on, et üks lihakombinaat on püha lehm, keda väljapoole müüa ei või, et välisinvestor toob liha (või teravilja) sisse ning suretab kohaliku põllumajanduse -- ei hakka välisinvestor tooma tooret siia kodumaalt, kui siin on see kvaliteetsem ja odavam. Kõigepealt võiksid tootjad mõelda asja selle poole peale.
  Ma ei kiida seda absoluutselt heaks. Tegemist on äritehinguga põhimõttel «see on kasulik, me müüme». Ükskõik, on see lapike Eestit, tükikene liha. Siin pole kohta kaalutlustel Eesti paremast tulevikust.
  Ka Eestis on ettevõtlikke inimesi ja kapitali, mida on võimalik kaasata, samuti on tegemist eestlaste endi loodud tootmisobjektidega. Lõviosa aktsiakapitalist peaks kuuluma eestlastele ja suhteliselt väike osa võiks kuuluda välisinvestoreile. Juba ettevõtete erastamisel võinuks erastamisagentuur seada tingimuseks, et lähema 10--15 aasta jooksul ei saa korralikult funktsioneerivat ettevõtet lihtsalt maha müüa.
  Näen tõsist ohtu teise kandi pealt. Soomlased saavad tänu euroliidu toetustele lihakilolt umbes 10 krooni lisaraha. Panevad autod liha täis, toovad siia ja saavad toetust pealekauba. Siin liha töödeldakse ja realiseeritakse siin või seal, kus meie oleme võidelnud välja täiendavad turuvõimalused. Pean siin silmas vabakaubanduslepingut Ukraina, Läti, Leedu, Poola ja teistega. Sisuliselt oleme sillutanud seda teed võõrkapitalile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.