9. september 1998 kell 22:00

Venemaale range valuutakomitee süsteem

Venemaale sobib Eestist ning muudest valuutakomitee süsteemiga riikidest märksa rangem süsteem, kirjutas rahvusvaheliselt tunnustatud valuutakomiteede asjatundja Steve Hanke The Wall Street Journalis.

Kui Venemaa läheb üle sellisele süsteemile nagu Eesti, Leedu, Hongkong, Bulgaaria, Bosnia ja Argentina, siis on see tõenäoliselt läbikukkumisele määratud, sest tegemist ei ole väga ortodokssete süsteemidega, märkis Hanke.

Esimene samm üleminekul stabiilsele valuutale oleks massiivse 40 mld dollarilise reservi loomine, mis ületaks ringluses oleva rublamassi ligi viis korda.

Kaasamaks majandusse madratsi all olevat valuutat, peaks valitsus seadustama kõikide valuutade kasutamise, et nad saaksid minna ringlusse võrdselt rublaga. Selline paralleelne süsteem võiks jääda alles ka pärast üleminekut valuutakomitee süsteemile.

Hanke soovitab, et valuutakomitee juriidiline asukoht oleks ?veitsis. Komiteed peaksid juhtima viis direktorit, neist kolm mittevenelast, kelle määraks rahvusvaheline arvelduspank (BIS). Komitee liikmed ei tohi olla ei rahvusvahelise valuutafondi (IMF) ega selle liikmesriikide valitsuste liikmed.

Kui tarbijahinnaindeks riigis, mille valuuta on rubla reservvaluuta, muutub kahe aastaga üle 5--20% või kuue kuu jooksul 10--40%, peab valuutakomitee rubla kas devalveerima või revalveerima, olenevalt sellest, kas tarbijahinnaindeks tõusis või langes, või valima uue reservvaluuta. Valuutakomiteed ei tohi laiali saata ega selle vara teisele organisatsioonile üle kanda, välja arvatud komitee direktorite üksmeelse otsusega. BNS

Hetkel kuum