21. september 1998 kell 22:00

Haigekassadel ei ole börsiettevõtete aktsiaid

Väide, et keskhaigekassa omanduses on väärtpabereid, (ÄP18.09 repliik) ei vasta tõele. Riigivarana arvel olevaid aktsiaid on kolmel Eesti piirkondlikul haigekassal, kes on need omandanud enne keskhaigekassa loomist 1994. aastal.

Piirkondlikud haigekassad loodi 1992. a sõltumatute maakondlike ravikindlustusasutustena ja neil oli iseseisvate juriidiliste isikutena õigus otsustada äriühingute aktsiate ostmine. Kuna 1992. ja 1993. aastal omandatud aktsiad ei kuulu börsiettevõtetele, pole alust süüdistada haigekassat mänguripisiku levitamises riigiasutuste hulgas.

Ida-Virumaa haigekassal on AS Moskva Meditsiinilise Varustuse ja Instrumentaariumi aktsiaid 10 000, Harjumaa haigekassal Viimsi Haigla aktsiaid 90 000 ning Pärnumaa haigekassal ASi Pärnu Mudaravila aktsiaid 90 000 krooni eest. Piirkondlike haigekassade omandatud aktsiatest on teadlik sotsiaalministeerium ning need aktsiad on ka riigivarana arvel.

Ministeeriumis ollakse teadlikud, et aktsiate omamisest ei ole haigekassad saanud ei tulu ega kandnud kahju. Keskhaigekassa arvates peaks aktsiate võõrandamise küsimuse otsustama sotsiaalministeerium.

Hetkel kuum