• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riik peab kindlasti pangariske hindama

  Tartu ülikooli välismajan-dusprofessor Janno Reiljan kritiseeris 16. septembri ÄPs jõuliselt riigikontrolli seisukohta, et riik peab hoiustajana aktiivselt tegelema pangariskide analüüsiga. Riigikontroll jääb oma seisukohale ka pärast austatud teadusemehe sõnavõttu.
  Riik peab määratlema, milliseid riske ja millistel tingimustel ta võtab.
  Peaks olema loomulik, et Eesti riik suhtleb vaid nende pankadega, kes on saanud tunnustatud reitinguagentuurilt aktsepteeritava reitingu. Reitinguta pankasid tuleks käsitleda riskipankadena ja peab olema selge, et nendesse riigi raha paigutamine ei vasta riigi raha konservatiivse kasutamise põhimõtetele.
  Riik ei tohi lasta end pimestada kõrge intressiga, küsimata, mille arvel seda intressi makstakse, sest riigi käitumisest ammutavad kindlustunnet väikehoiustajate hulgad, kes peavad riigi raha pangas piisavaks garantiiks.
  Seega leiame, et riigi efektiivse finantsjuhtimise nimel saab ja tuleb pangariske analüüsida. Loomulikult on raiskamine, kui sellega tegeleb iga asutus eraldi. Seetõttu tuleb riigi raha juhtimine koondada ühtse professionaalse üksuse alla, kes tegeleb muuhulgas ka pangariskide hindamisega.
  Et ei jääks muljet, nagu oleks tegemist teoreetilise kirjatööga, toon näite USAst. Santa Monica linna investeerimispoliitikas, mida on konkreetsete reeglite kujul kuus lehekülge, on kirjas:
  Linna vahendid peavad olema paigutatud ainult nendesse finantsasutustesse, mille tegevus on olnud usaldusväärne ja mille investeerimiskomitee poolt heakskiidetud meetodil saadud või selle poolt tunnustatud reitinguagentuuri antud riskireiting kuulub vähemalt ülemise 60% hulka seda tüüpi finantsasutuste hulgas. Erandeid sellele reeglile tehakse vaid juhul, kui investeerimiskomitee on seda üksmeelselt soovitanud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Lill: oma head investeeringutootlust ei pea häbenema, ükskõik mida „kõrgeausused“ arvavad
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Hiina suurfirma võimalik pankrot ähvardab kogu regiooni majandust
Hinna kinnisvarafirma Evergrande on kokkukukkumise äärel ning analüütikud hoiatavad, et hullema stsenaariumi puhul on sellel suur mõju ka ülejäänud maailmale.
Hinna kinnisvarafirma Evergrande on kokkukukkumise äärel ning analüütikud hoiatavad, et hullema stsenaariumi puhul on sellel suur mõju ka ülejäänud maailmale.
Sooman: pensioniraha voolab kinnisvarast mööda
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
MESi koroonalaenude eest vastutanud EKRE minister: mina ei tea midagi
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.