8. oktoober 1998 kell 22:00

Ettevõtted jäävad maksudega jänni

Viimasel kuul on ettevõtte tulumaksu laekumised järsult langenud, seda nii avansiliste maksete kui dividendimaksete osas. Tavapärasest rohkem on ettevõtted küsinud ka avansiliste maksete vähendamise kohta.

«Majanduskriis annab tunda ja ettevõtetel pole rahavoog enam nii hea,» sõnas Kalev Järvelill. «Oleme olnud väga liberaalsed, sest me ei taha ettevõtete pankrotti.»

Tema sõnul põhjendavad ettevõtted makseraskusi sellega, et neile ollakse arvete eest võlgu, seega suureneb debitoorne võlgnevus.

Praegu on ajatamisi ettevõtete tulumaksu osas üle 120 miljoni krooni, mis on tavapärasest suurem summa. Järvelill täpsustas, et tulumaksu ajatamiste taotluste hulk suurenes plahvatuslikult 1. juulist, mil oli 1997. aasta kohta tuludeklaratsiooni esitamise lõpptähtaeg. «Ettevõte võis eelmisel aastal saada kasumit, aga maksetähtaeg oli selle aasta 1. juuli ja neil lihtsalt pole raha välja käia,» rääkis Järvelill.

Käibemaksu osas pole Järvelille sõnul midagi väga rõõmustavat ja ka mitte veel paanikat. Üksikisiku tulumaksu laekumise vähenemise kohta puudusid andmed.

Hetkel kuum