12. oktoober 1998 kell 22:00

Iga kolmas-neljas vastas Leiburile

Kevadine Leiburi leivamüügi kampaania tõi 30 000 vastust: iga kolmas leivakotist leitud kupong saadeti täidetult tagasi. Menust haaratud Leibur korraldas suvel kuklikampaania, saades vastuse igalt neljandalt.

Praegu on käimas kolmas, saiamüügi kampaania. Hindu ei ole suurtootja tõstnud.

Esimene kord oli peaauhind 25 000 krooni, teine Mikrolinki arvuti ja nüüd võib võita Opel Astra.

Kuna tunneme leivatööstust reklaamitegijatest veidi paremini, pärineb loosikampaania idee Leiburilt, teostus Guvatrakilt.

Tuleb tunda toodete sihtrühma. Nii näiteks ei oleks mõtet vanaemadele loosivõiduks lubada arvutit ega lastele sõiduautot, mis oleks neile ea tõttu sobimatu. Üldjuhul lähevad kampaaniatega kaasa mainitud vanuserühmad, nüüd tuli aga võrdselt vastuseid ka tööealistelt.

Leivamüügi kampaaniaga loodeti müügi suurenemisele pikaajaliselt kuni 3%, kasv oli aga 7%.

Statistika järgi on viimasel ajal igal aastal leivatoodete tarbimine vähenenud 10%, peamiselt leivaasendajate tõttu. Turu üldise languse taustal kasvab Leiburi realiseerimise netokäive ligi 4% võrreldes eelmise aasta 184 mln krooniga. Kasumiprognoos jääb siiski mullusega samale tasemele, 8 mln krooni.

Leiburi loosikampaaniad ei ole Fazer Pagarite läbimüüki mõjutanud. Ettevõtte realiseerimise netokäive oli 1997. aastal 75 mln krooni ja tänavu prognoositakse 20protsendist kasvu. Eelmise aasta 3 mln kroonisest kahjumist on lootus tulla nulli.

Fazer on juba kolm aastat korraldanud loosikampaaniaid, ainult et pakutava peaauhinna väärtus ei ole olnud just sõiduauto suurune, aga konkurent on ise ka suurem.

Fazeril, kes on kampaaniasse haaranud tavaliselt ühe või kaks toodet, on loosikampaania ajal läbimüük suurenenud tavaliselt 20--30%, pikaajalisem efekt on edukate kampaaniate puhul olnud 10--15%. Kuid on juhtunud ka nii, et loosikampaania lõppedes taastub käive kampaaniaeelsele tasemele.

Leiburi edu üks põhjusi võib olla see, et suurtootja on maapiirkondades populaarsem kui Fazer.

Hetkel kuum