Tellimus on eelleping

13. oktoober 1998, 00:00

Et rõivaste pakkujate ja ostjate vahelised suhted läheks ladusamalt, tasub teada järgnevat.

 • Olles tutvunud kollektsioonide ja hinnakirjaga, esitab ostujuht tehasele tellimuse ehk orderi, mis on sisuliselt eelleping. Selle vorm on kooskõlas rahvusvaheliste lepingutega.
 • Eelleping eeldab, et ostja kohustub täitma ka selle omapoolse osa. See tähendab, et tellitud kaup tuleb välja osta ning tasuda õigel ajal. Eestis juhtub aga sageli ka nii, et tellija kaob sootuks ära.
 • Ostjal peab olema rahaline kate. Tehas annab krediiti vaid sel juhul, kui ostja taust äratab usaldust. Kuigi Eestis ei ole selles vallas tootjaid kaitsvaid seadusi, ei saa tehased siiski laenu andmisest täielikult keelduda, sest muidu jääks nende klientide arv liiga väikeseks. Krediiti antakse üheks-kaheks kuuks.
 • Paljudel nappide teadmistega ostujuhtidel, kes käivad suurematel Euroopa messidele, lähevad seal silmad kirjuks. Kui Eesti kaupmees näitab seal üles, et enam-vähem orienteerub oma valdkonna toodetes, tekib lääne tootepakkujatel usaldus tema vastu. Vormistatakse tellimus. Nii juhtubki, et hiljem ei suudeta mitme tuhande krooniseid rõivaid välja osta.

  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  06. December 2011, 19:34

  Raadio ettevõtlikule inimesele

  Hetkel eetris Hetkel eetris

  Äripäeva raadio viimased saated

  Kõiki viimased raadio saated
  Otsi:

  Ava täpsem otsing