1. detsember 1998 kell 22:00

Raudteeametnik aitas isa firmat

Eesti Raudtee juhatuse esimees Parbo Juchnewitsch kinnitas, et selline töötaja tuleb päevapealt vallandada. «Sel mehel Eesti Raudtees enam kohta ei ole,» kommenteeris Juchnewitsch. Ta kinnitas, et Eesti Raudteel tuleb sel sügisel toimunud Valga ja Tartu puiduterminaalide rendikonkursist teha tõsised järeldused.

Meelis Järva väitel mingit vastuolu tema tegevuses pole. «Ma ei saa erafirmast palka,» kinnitas ta. Kui Eesti Raudtee nõukogu on otsustanud platsid rendile anda, siis tuleb seda teha ja konkursi tingimused ette valmistada, lisas Järva.

Järva sõnul kaitses ta, tegutsedes üheaegselt nii Eesti Raudtee kui firmaga lepingu sõlminud ERC-Service'i esindajana, mõlema firma huve. ERC-Service'i omanikud kutsusid Järva tema enda sõnul nõukogusse tänu teadmistele puidutranspordi vallas (Eesti Raudteest kinnitati, et Järva on kokandusharidusega -- ÄP).

Järva teatas, et on nõukogu lihtliige ja firma nõukogu juhib vandeadvokaat Jaak Oja omanimelisest advokaadibüroost.

Jaak Oja sõnul oli ümbervalimine ja nüüd saab nõukogu esimeheks Meelis Järva.

Oja ei näe Järva tegevuses midagi seadusevastast, sest tal ei ole erafirma nõukogus töötamise keeldu. «See ei ole ka iseendaga tehingute tegemine,» väitis ta.

«Paraku aga nii see tundub,» kommenteeris Eesti suuremate metsatöötlejate hulka kuuluva ASi Forestex finantsjuht Erik Kotkas. «Ja puidufirmad pole sellega nõus,» tõdes Kotkas.

Täna arutab ERC-Service võidetud rendikonkurssi ka metsatööstuse liidu juhatus. Liidu tegevdirektori Antti Pae sõnul ootab konkurentsiamet avaldust, et puiduterminaalide rentimine uurida võtta. «On vaja otsust ei või jah,» lausus Pae. «Laadimiskorraldusõiguste koondamine ühe eraettevõtte kätte võib põhjustada mõttetut hinnatõusu, mis suunab puidukogused tagasi maanteedele,» seisab metsatööstuse liidu pöördumises Eesti Raudteele.

Puiduvedu siirdus maanteelt raudteele pärast teede- ja sideministeeriumi kaks aastat tagasi vastu võetud määrust, millega kehtestati veokitele pikkuse ja massi piirangud.

Parbo Juchnewitschi sõnul oli Eesti Raudteel vaja muuta senist korda, sest laadimisjaamades platse rentinud puidufirmad ei soovinud investeerida terminaali ning raudtee ja laadimiskohad Lõuna-Eestis lagunevad.

«Siis nad küll eksivad,» kommenteeris Erik Kotkas. Ainuüksi Forestex investeeris Võrus 100 000 krooni ehitustöödesse ja ilmselt on sama teinud teisedki, selgitas ta. Rohkem investeerimast takistas ebakindlus, sest rendilepingud olid tähtajatud, mida võib kergelt katkestada, lisas Kotkas.

Krediidiinfo ASi andmetel on ASi ERC-Service tegevusalad kaubandus- ja vahendustegevus, transporditeenused, kinnisvaratehingud, ettevõtete haldamine ja kaubaveo korraldus raudteel. ERC-Service rentis hiljuti taksofirmale Esra Balti jaama takso-

peatuse.

Autor: Koit Luus

Hetkel kuum