8. detsember 1998 kell 22:00

Arvutitootmine väheneb

Selle aasta novembris toodeti 2456 arvutit, mis on 342 arvutit vähem kui eelmise aasta novembris. Oktoobri arvutitetootmine vähenes eelmise aasta oktoobriga võrreldes 671 arvuti võrra.

Tegelik arvutitootmine on tõenäoliselt suurem, kuid osa ettevõtteid, näiteks börsil noteeritud Pennu, ei avaldanud ei eelmisel ega ka sel aastal kuu lõikes oma toodetud arvutite arvu. Eelmise aasta lõpuks oli Pennu tootnud ligikaudu 7000 arvutit.

Eelmisel aastal toodeti kokku üle 34 600 arvuti. Sel aastal on üheteistkümne kuuga toodetud 27 800 arvutit.

Arvutitootja Ordi juhataja Sulev Sisask ütles, et ka detsembris ostetakse vähem arvuteid kui eelmisel aastal. «Ma arvan, et selle aasta detsembris toodetakse umbes 1800 arvutit vähem kui eelmise aasta detsembris,» sõnas Sisask.

Ta lisas, et eelmisel aastal oli paljudel ettevõtetel suurtellimused koolidelt, mida sel aastal enam ei ole. «Üksikostude arv peaks olema enam-vähem sama,» märkis Sisask.

«Detsember on alati vinge kuu olnud,» prognoosis Microlinki juhatuse esimees Allan Martinson selle kuu tootmist. «Eelmisel aastal toodeti detsembris üle 6000 arvuti, ligi kaks korda rohkem kui teistel kuudel,» sõnas ta.

Tallinna arvutipoe PC Kaubamaja müügimehe Ivar Treffneri sõnutsi pole tänavu erinevalt eelmisest detsembrist neil arvutimüük hoogustunud. «Kui eelmisel aastal algas juba detsembri algusest hoogne müük peale, siis praegu pole seda täheldada,» nentis ta.

Martinson ütles, et tootmise vähenemine viimastel kuudel on mingil määral tingitud ka asjaolust, et osa tootmist on Lätisse viidud. «Lätis toodeti novembris ligi 200 arvutit,» sõnas ta.

Martinsoni sõnul on kogu arvutiturg langenud 20--25 protsenti. «Tegelikult on paljusid asju vähem ostetud kui mullu, näiteks ka autosid,» tõdes ta. Martinson lisas, et kuna inimestel on raha vähe, siis osaliselt kärbib Microlinki arvutite müüki odavate tarkvarata arvutite pakkumine turul.

Sulev Sisaski sõnul on arvutitootmise langus tingitud samuti sellest, et uuemad firmad võitlevad turgu kätte ja teevad selle nimel tööd, vanemad turul olijad on aga turu saavutanud ning neil ei ole enam arenguruumi.

«Mingil määral on meie tootmise kasv tingitud ka sellest, et Astrodata ja Microlinki ühinemisel saime osa turust endale, samamoodi andsid Microlinki sügisesed tarneprobleemid meile turgu,» selgitas Sisask.

Autor: Sten A. Hankewitz

Hetkel kuum