Tartus saab korterit osta ka järelmaksuga

14. detsember 1998, 00:00

Enamik korteritehingutest tehakse Tartus sularahaga, korterite hinnatase on langenud kuni viiendiku võrra.

Korteritehingute arv on Tartus endiselt väike, eelkõige jõuavad müüja ja ostja kokkuleppele sel juhul, kui müüja on esialgselt soovitud summat märgatavalt vähendanud. Kaanon Kinnisvara juhataja Härmo Haljaste hinnangul üldist hinnalangust olnud ei ole. Ka Vallikraavi Kinnisvara juhataja Indrek Renteli sõnul pole märgatavat hinnalangust olnud. Langevad Renteli hinnangul viletsama seisukorra ja halvemaga asukohaga korterite hinnad. Pindi Kinnisvara Tartu büroo juhataja Margus Pekk on aga arvamusel, et toimunud on keskmiselt 20% suurune hinnalangus võrreldes kõrgtasemega.

Eraisikud on hakanud üha rohkem võimaldama järelmaksu oma korterite müümisel. Kaanon Kinnisvaras on müügis juba kümmekond sellist korterit, mida on võimalik saada ka järelmaksu eest. Raha saamine ostjalt tagatakse kõige sagedamini pandilepinguga. Mõnikord lepitakse nii kokku, et omandiõigus ei lähe enne üle, kui kogu summa on makstud.

Kuna talvekuud on ka eelnevatel aastatel olnud kinnisvaraturul suhteliselt vaiksed, siis arvestades senist vähest tehingute arvu on kinnisvaramaakleritel ees lausa ülirahulikud ajad.

Oma osa on siin ka asjaolul, et viimasel ajal on hakanud vähenema kinnisvarabüroode vahendusel tehtavate korteritehingute arv. Härmo Haljaste sõnul on Tartus üha rohkem juhuseid, kus kliendi viib müüjaga kokku kinnisvarafirma, kuid kokkuleppe sõlmivad klient ja müüja omavahel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing