Peep Sooman • 10. jaanuar 1999 kell 22:00

Hansapank toob raha laenuturule

Hansapank alandas hüpoteeklaenu ehk kinnisasja tagatisel väljastatava laenu intressi 2,5 protsenti 11,2 protsendile, vallasasja ehk erastamata maaga eluaseme tagatisel antava laenu intress langes 1,5 protsenti 12,2 protsendile. Personaalpanganduse kliendile ehk iseäranis heale kliendile pakub Hansapank lisasoodustust saada eluasemelaenu kuni 10,2prot-

sendilise intressiga.

Hansapanga eluasemelaenu tootehaldur Kersti Arro sõnas, et intressi langetati, kuna paljud panga kliendid on eraisikud ning neile pakub eluasemelaen huvi. Tahame anda märku, et meid huvitavad nende soovid, kinnitas ta.

Arro lausus, et uus intress mõjutab kindlasti kinnisvaraturgu. Nüüd tuleb see klient tagasi, kes enne kõrge intressi tõttu ei suutnud laenu võtta, lisas ta.

Arro prognooside kohaselt kasvab eluasemelaenu-

portfelli maht ligikaudu 15 protsenti. Eelmisel aastal oli Hansapanga eluasemelaenude portfelli maht 1,7 miljardit krooni. Seega paiskab Hansapank tänavu eluasemelaenuturule lisaks umbes 250 miljonit krooni. Mullu väljastas Hansapank üle 500 miljoni krooni eluasemelaenu, tänavu see arv Arro kinnitusel suureneb, kuid täpset summat ta ei avalikustanud.

Ühispanga laenuarendusosakonna juhataja Erlike Kumar sõnas, et tõenäoliselt Ühispank intressi alandamisega kaasa ei lähe, kuna üks raharessurss lõppes ning teist pole veel peale tulnud. Hetkel püüab pank Kumari kinnitusel laenumahtu stabiilsena hoida. Ta lisas, et Ühispank konkurendipoolse intressi-

alandamisega palju ei kaota, sest pikaajalisi kliente teenindatakse ikka edasi.

Ka Optiva Pangast kinnitati, et hetkel intressi ei langetata.

Kinnisvarafirma Ober Haus tegevdirektor Hindrek Leppsalu ütles, et intressilangus on väga hea uudis, mis aitab ärile palju kaasa. Ta märkis, et nüüd kinnisvara-

turul langust ei tule.

Leppsalu hinnangul võib tehingute arv kasvada tänu soodsale intressile poole võrra. Soodsat intressi kasutab ära just kindla sissetulekuga keskastme juht, kes enne lükkas laenu võtmise kõrge intressi tõttu edasi.

Kui mullu novembris väljastas Hansapank umbes 400 eluasemelaenu, siis järgnevateks kuudeks prognoosib Leppsalu 200 laenuvõtja lisandumist, kellest enamik on keskastme juhid. Potentsiaalseteks uuteks klientideks peab Leppsalu inimesi, kes müüvad näiteks oma Õismäel asuva korteri maha ning nüüd ostavad soodsa laenuga midagi suuremat, näiteks maja.

Kinnisvarafirma Mendelson & Co äridirektor Margus Konsap oli kindel, et intressimäära langus mõjutab turgu positiivselt. Järsult ei juhtu midagi, kuid 10--20-

protsendiline tehingute arvu kasv on tõenäoline, sõnas Konsap.

ASi Pindi Kinnisvara TLN juhataja Kalev Roosiväli lausus, et intressilangus on positiivne uudis, mis kinnisvaraturgu turgutavalt mõjutab. «11,2 on soodne protsent,» kiitis ta. Roosiväli möönis siiski, et kui tagasimakse suhet töötasust ning omafinantseeringu osakaalu soodsamaks ei muudeta, siis väga oluliselt turg ei muutu. Positiivne on see igal juhul, lisas ta.

Hetkel kuum