3. märts 1999 kell 22:00

Tele Danmark Põhjala edukaim

Tele Danmarki maksueelne kasum oli 12,1 miljardit Eesti krooni, mis on suurem kui Rootsi Telial, ehkki too on 20% suurem. Telia käive oli 88,6 miljardit krooni ja Tele Danmarki oma 70,6 miljardit krooni. Tele Danmarki suurima kasumi andis tegevus väljaspool Taanit ja eelkõige osalus Belgia firmas Belgacom.

Taani enda telekomiturg on väga konkurentsitihe ja madalaimate hindadega Põhjamaades. Tele Danmark, kelle käes on tavatelefonivõrk, on sisuliselt ainus firma, kes seal mullu kasumis oli. Kui Tele Danmark 1994. a börsil noteeriti, siis laskis ta kohe mobiiltelefonikõnede hinnad alla. Selline konkurentide suhtes agressiivne taktika on olnud Tele Danmarkile seni edukas, isegi kui see kasumimäära vähendab.

Nüüd, kus Telia ja Norra Telenor on otsustanud ühineda, peetakse tõenäoliseks, et Tele Danmark tahab osta firmat kas Rootsis või Norras. Tele Danmarki tegevdirektor Henning Dyremose ei kinnitanud seda, kuid lubas, et kui midagi sellist tuleb, siis informeerib ta sellest kõigepealt Kopenhaageni börsi.

Analüütikud oletavad, et kui Telenor on sunnitud Teliaga ühinemisel loobuma Telenori aktsiatest, siis püüab Telenori osanik Tele Danmark kasutada eelisostuõigust ja saada Telenori ainuomanikuks. Arvatakse ka, et ta teeb pakkumise Rootsi Netcomile.

Rootsi Telia on alustanud agressiivset rünnakut Soome turul. Mõni nädal tagasi teatas ta, et investeerib seal ligi 3 miljardit krooni ja loob kogu riiki katva GSM-võrgu. Seda võimaldab Swisscomiga sõlmitud leping, mis avab Teliale ukse Sonera ja Radiolinja võrkudesse. Seni on Telial Soomes GSM-võrk ainult Helsingis, Turus ja Tamperes.

Sonera prognoosib, et mobiiltelefonikõned odavnevad Soomes lähiaastail 7--8%. Kuid Soneral ei ole kavas hinnasõjaga ühineda, vaid et ta paneb endiselt rõhku teenuste kvantiteedile.

Autor: DI

Hetkel kuum