Tõnis Oja • 25. märts 1999 kell 22:00

Valuutaturud alahindavad Kosovot

Kolmapäeva õhtul alanud Jugoslaavia pommitamine NATO vägede poolt jättis valuutaturud külmaks. Dollari kurss euro suhtes liikus vähe. Enam avaldas pommitamine mõju Kosovo vahetutele naabritele, eelkõige Kreeka drahmile, mis dollari suhtes nõrgenes 1,25 protsenti.

Kuigi Kosovo kriis oli valuutakurssidesse sisse arvestatud juba varem, on mitmed analüütikud veendunud, et valuutaturud alahindavad kriisi mõju eurotsoonile. Õhurünnakud lähevad maksma umbes 1 mld dollarit nädalas ja suurem osa koormusest tuleb kanda rahaliidu liikmesriikidel. NATOsse ei kuulu viimastest vaid Austria, Iirimaa ja Soome. Kui konflikt venib pikema aja peale, mida ta tõenäoliselt teeb, tekib rahaliidu liikmesriikidel raskusi eelarvedeftsiidi kontrolli all hoidmisega.

Jeeni suhtes kerkis dollar eile 118,35 USD/JPYni, sest Jaapani rahandusminister Haruhiko Kuroda hoiatas, et saareriik võib osta dollareid jeeni vastu, kui viimane muutub liiga tugevaks.

Venemaa keskpank seevastu ei lubanud, vaid tegutses. Tänu keskpanga sekkumisele kerkis rubla kurss 24,22 rublalt 24,18 rublale dollar.

Hetkel kuum