Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigifirma juht elab kasvuhoonetingimustes

  Äripäeva arvates on vale maksta riigile kuuluva äriühingu juhile suuri hüvitisi, kui ta vabastatakse töölt enne tähtaega või lahkub ise vabatahtlikult ametist.
  Tallinna Sadama peadirektori ja juhatuse esimehe ametikohalt lahkuma sunnitud Enn Sarapi töölepingust jääb mulje, justkui oleks ekssadamajuht lepinguteksti ise kirjutanud ning nõukogu eksesimees, veeteede ameti peadirektor Kalle Pedak selle üksnes viseerinud -- sedavõrd soodus on leping Sarapile.
  Küsimus pole Sarapi töötasus. Tema palk võinuks olla 100 000 krooni, ka siis poleks see tekitanud negatiivseid emotsioone. Tallinna Sadama omanik on riik, kuid sadama juhtide ja töötajate palk ei tule riigieelarvest, vaid sadama enda teenitud tulust. Tallinna Sadam teenib hästi -- eelmise aasta kasum ulatus üle 100 miljoni krooni ning käive oli ümmarguselt 4, 5 miljardit krooni.
  Teisteski riikides on kombeks suurte ettevõtete juhte hästi tasustada, samuti makstakse paljudel juhtudel endistele juhtidele eluaegset hüvitist. Seda tõika kasutab Pedak põhjendamaks oma käitumist.
  Meil oli soodustuste tegemine riigifirma juhtidele omal ajal õigustatud: nende palk jäi alla eraettevõtete juhtide töötasule ja see raskendas heade juhtide leidmist.
  Erinevalt teistest riiklike ettevõtete juhtidest on Sarapile loodud justkui kasvuhoonetingimused. Kedagi ei üllata enam vist ravikindlustustasu, kindlustusleping, kuupalga suurune jõulupreemia ja lisatasu puhkuse ajaks. Sarapi töölt lahkumise puhuks mõeldud lepingusätted on lausa absurdsed -- kui ta soovib enne tähtaega ühepoolselt lepingu lõpetada, maksab firma talle 420 000 krooni. Kui firma lõpetab temaga lepingu «ilma mõjuva põhjuseta», on kompensatsiooni suurus juba üle 1,2 miljoni krooni. See, kas inimene vallandati töölt ilma mõjuva põhjuseta, pole lepingu teema, vaid kohtu otsustada, nagu ka makstava kompensatsiooni suurus.
  Kui vabastati ametist Eesti Energia juht Uudo -Rein Lehtse ja talle maksti lahkumiskompensatsiooniks 800 000 krooni, taunis seda ägedalt avalikkus. Mart Siimanni valitsus lubas üle vaadata riigiettevõtete nõukogu ja juhatuse liikmete tasustamise korra. Muutunud pole midagi. Mart Laari valitsuse ministri haldusalas tegutseva Tallinna Sadama juhi kohuseid täitma määratud Jaan Tootsile makstakse volituste lõppemisel kompensatsiooni ligi pool miljonit krooni.
  Õigem on määrata riigiettevõtete juhtidele konkurentsivõimeline palk ja lõpetada neile kompensatsioonide maksmine, sest need ei mõjuta kuidagi Lehtsete, Tootside ja Sarapite töö tulemuslikkust. Kuupalga kõrval võib juhtidele maksta boonust, kuid see peab otseselt sõltuma juhitava ettevõtte majandustegevusest.
 • Hetkel kuum
Tele2 Eesti lahkuv juht: nõksud, millega avada töötajate täielik potentsiaal
Kui juhid armastavad seda, mida nad teevad, ja arendavad end järjepidevalt, siis suudavad nad ka oma inimesi kuulata, kirjutab Tele2 Eesti juhi kohalt edasi liikuv Chris Robbins. Ta annab ka mitu lugemissoovitust.
Kui juhid armastavad seda, mida nad teevad, ja arendavad end järjepidevalt, siis suudavad nad ka oma inimesi kuulata, kirjutab Tele2 Eesti juhi kohalt edasi liikuv Chris Robbins. Ta annab ka mitu lugemissoovitust.
Eesti näeb pitsaindeksis välja kena keskmik
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Nordecon jätkab kahjumis tegutsemist
Tallinna börsil noteeritud Nordecon jäi taas kord aasta kokkuvõttes kahjumisse. 2022. aasta eest kujunes Nordeconi kahjumiks 1,44 miljonit eurot. Aasta varem oli ehitusettevõtte kahjum 5,5 miljonit eurot.
Tallinna börsil noteeritud Nordecon jäi taas kord aasta kokkuvõttes kahjumisse. 2022. aasta eest kujunes Nordeconi kahjumiks 1,44 miljonit eurot. Aasta varem oli ehitusettevõtte kahjum 5,5 miljonit eurot.
Reaalajas börsiinfo
Viljandisse kohviku rajanud pere korjab miinust, aga naudib nii et vähe pole
Saade „Äri Eestimaal“ käib seekord külas Viljandi pereettevõttel KoduKOHVIK. Hubase kohviku ja elustiilipoe taga seisab pere, kelle liikmed teenivad oma igapäevast leiba hoopiski teistel erialadel: pereema Reet Teng ja üks tema tütar proviisorina, teine tütar ja minia hambaarstidena, poeg tegutseb põllumajanduses ja väimehed ehitussektoris.
Saade „Äri Eestimaal“ käib seekord külas Viljandi pereettevõttel KoduKOHVIK. Hubase kohviku ja elustiilipoe taga seisab pere, kelle liikmed teenivad oma igapäevast leiba hoopiski teistel erialadel: pereema Reet Teng ja üks tema tütar proviisorina, teine tütar ja minia hambaarstidena, poeg tegutseb põllumajanduses ja väimehed ehitussektoris.
Tele2 Eesti lahkuv juht: nõksud, millega avada töötajate täielik potentsiaal
Kui juhid armastavad seda, mida nad teevad, ja arendavad end järjepidevalt, siis suudavad nad ka oma inimesi kuulata, kirjutab Tele2 Eesti juhi kohalt edasi liikuv Chris Robbins. Ta annab ka mitu lugemissoovitust.
Kui juhid armastavad seda, mida nad teevad, ja arendavad end järjepidevalt, siis suudavad nad ka oma inimesi kuulata, kirjutab Tele2 Eesti juhi kohalt edasi liikuv Chris Robbins. Ta annab ka mitu lugemissoovitust.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Äripäeva kujundused valiti Eesti paremate sekka
Meedialiidu kujunduskonkursi žürii valis välja 2022. aasta parimad kujundused, tuues esile kaks tööd Äripäevast.
Meedialiidu kujunduskonkursi žürii valis välja 2022. aasta parimad kujundused, tuues esile kaks tööd Äripäevast.

Olulisemad uudised

Eesti näeb pitsaindeksis välja kena keskmik
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.