13. mai 1999 kell 22:00

Riigifirma juht elab kasvuhoonetingimustes

Äripäeva arvates on vale maksta riigile kuuluva äriühingu juhile suuri hüvitisi, kui ta vabastatakse töölt enne tähtaega või lahkub ise vabatahtlikult ametist.

Tallinna Sadama peadirektori ja juhatuse esimehe ametikohalt lahkuma sunnitud Enn Sarapi töölepingust jääb mulje, justkui oleks ekssadamajuht lepinguteksti ise kirjutanud ning nõukogu eksesimees, veeteede ameti peadirektor Kalle Pedak selle üksnes viseerinud -- sedavõrd soodus on leping Sarapile.

Küsimus pole Sarapi töötasus. Tema palk võinuks olla 100 000 krooni, ka siis poleks see tekitanud negatiivseid emotsioone. Tallinna Sadama omanik on riik, kuid sadama juhtide ja töötajate palk ei tule riigieelarvest, vaid sadama enda teenitud tulust. Tallinna Sadam teenib hästi -- eelmise aasta kasum ulatus üle 100 miljoni krooni ning käive oli ümmarguselt 4, 5 miljardit krooni.

Teisteski riikides on kombeks suurte ettevõtete juhte hästi tasustada, samuti makstakse paljudel juhtudel endistele juhtidele eluaegset hüvitist. Seda tõika kasutab Pedak põhjendamaks oma käitumist.

Meil oli soodustuste tegemine riigifirma juhtidele omal ajal õigustatud: nende palk jäi alla eraettevõtete juhtide töötasule ja see raskendas heade juhtide leidmist.

Erinevalt teistest riiklike ettevõtete juhtidest on Sarapile loodud justkui kasvuhoonetingimused. Kedagi ei üllata enam vist ravikindlustustasu, kindlustusleping, kuupalga suurune jõulupreemia ja lisatasu puhkuse ajaks. Sarapi töölt lahkumise puhuks mõeldud lepingusätted on lausa absurdsed -- kui ta soovib enne tähtaega ühepoolselt lepingu lõpetada, maksab firma talle 420 000 krooni. Kui firma lõpetab temaga lepingu «ilma mõjuva põhjuseta», on kompensatsiooni suurus juba üle 1,2 miljoni krooni. See, kas inimene vallandati töölt ilma mõjuva põhjuseta, pole lepingu teema, vaid kohtu otsustada, nagu ka makstava kompensatsiooni suurus.

Kui vabastati ametist Eesti Energia juht Uudo -Rein Lehtse ja talle maksti lahkumiskompensatsiooniks 800 000 krooni, taunis seda ägedalt avalikkus. Mart Siimanni valitsus lubas üle vaadata riigiettevõtete nõukogu ja juhatuse liikmete tasustamise korra. Muutunud pole midagi. Mart Laari valitsuse ministri haldusalas tegutseva Tallinna Sadama juhi kohuseid täitma määratud Jaan Tootsile makstakse volituste lõppemisel kompensatsiooni ligi pool miljonit krooni.

Õigem on määrata riigiettevõtete juhtidele konkurentsivõimeline palk ja lõpetada neile kompensatsioonide maksmine, sest need ei mõjuta kuidagi Lehtsete, Tootside ja Sarapite töö tulemuslikkust. Kuupalga kõrval võib juhtidele maksta boonust, kuid see peab otseselt sõltuma juhitava ettevõtte majandustegevusest.

Hetkel kuum