Tõnis Oja • 13. mai 1999 kell 22:00

Uus minister jätkab tugeva USD kurssi

Valuutaturud jätkasid ka eile Ameerika Ühendriikide ja Venemaa ministrite lahkumise mõju all. Dollari kurss jätkas eile tõusu euro, eriti aga Jaapani jeeni suhtes. Turuosalised on veendunud, et USA uus rahandusminister Lawrence Summers jätkab tugeva dollari poliitikat, mis oli Robert Rubini kaubamärk.

Rubini valitsemisaja jooksul tugevnes Ühendriikide valuuta jeeni suhtes pärastsõjaaegse perioodi madalaimast tasemest (79,75 jeeni aprillis 1995) üle 50 protsendi. Rubini tugeva dollari poliitika on igati kaasa aidanud ka tema eelmise tööandja Goldman, Sachs & Co edule. Tugev valuuta on igatipidi tugevdanud välisinvestorite hulgas usaldust dollaripõhjaliste väärtpaberite vastu, mis omakorda oli soodne Wall Streeti ühele tugevaimale tegijale.

Võimukriisist tingitud ebakindluse tõttu jätkus rubla ja teiste Ida- ja Kesk-Euroopa valuutade langus. Rubla kurss kukkus Moskva pankadevahelise valuutabörsi ennelõunase seansi jooksul 4,4 protsenti 26,25 rublani dollar. Pärastlõunal rubla veidi stabiliseerus. Kesk-Euroopa valuutadest nõrgenesid kõik peale Slovakkia koruna, mis toibus kolmapäevasest langusest euro suhtes kõigi aegade madalaimale tasemele.

Hetkel kuum