Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ühisraha on surve all

  Eile langes euro kurss peaaegu 1,04 dollarile eurost, mis tõi kaasa dollari tugevnemise ka Eesti krooni suhtes. Eesti Panga ametliku kursi järgi maksis üks dollar eile üle 15 krooni. Päeva lõpupoole euro siiski toibus, saades tuge Euroopa komisjoni rahandusvoliniku kohusetäitja Yves Thibault de Silguy kinnitusest, et euro on valuutana dollariga võrdne.
  Müügilaine vallandus turul pärast teisipäeval Itaaliale tehtud järeleandmisi, millega majandusraskustes riigil lubati oma 1999. aasta eelarvedefitsiiti suurendada algselt 2 protsendilt 2,4 protsendile.
  Rahandusministrite selline otsus seab kahtluse alla eurotsooni riikide «ühiskäenduse» põhimõtte, mis peab kindlustama liikmesriikide eelarvedistsipliini ja sellega ühisraha stabiilsuse. Pessimismi lisas ka väljavaade suhete uuest pingestumisest Euroopa poliitikute ning keskpankurite vahel.
  Euroopa keskpanga (ECB) juht Wim Duisenberg hoiatas, et kui teised eurotsooni riigid Itaalia eeskuju järgivad, võib see ühisrahale väga halvasti mõjuda. Alles hiljuti kritiseerisid nii Euroopa komisjon kui ECB Saksamaad ja Prantsusmaad nõrga eelarvedistsipliini pärast.
  «Kui sellest saab üldine trend, pole eurol head loota,» ütles Duisenberg, nägemata siiski euro languses suuremat tragöödiat.
  «Minu meelest on eurol läinud päris hästi,» ütles Duisenberg. Oma kuuekuulise käibeloleku jooksul on euro naasnud dollari suhtes tasemele, kus Saksa mark ning teised ühisraha valuutad kauplesid suurema osa 1997.--1998. aastast.
  Analüütikud aga räägivad üha valjemini euro ja dollarikursi võrdsustumisest, mis võib toimuda juba lähinädalatel.
  «Euro nõrgenemine on vältimatu,» ütles Barclays Capitali valuutaanalüütik Jane Foley, kes asetab euro võimaliku kursi 12 kuu perspektiivis 0,97 dollari tasemele.
  Euroopa poliitikutele oleks kursi selline langus üsna piinlik, arvestades hiljutisi jutte eurost kui dollariga võrdselt konkureerivast reservvaluutast.
  Samas ei kiirusta poliitikud ka euro kurssi otseselt «üles rääkima». Arvestades majanduskasvu soikumist eurotsooni riikides eesotsas Saksamaa ja Itaaliaga, on euro nõrgenemine isegi hea, sest parandab ekspordi konkurentsivõimet.
  Ka järeleandmised eelarvenormides võivad pikemas perspektiivis ühisraha hoopis tugevdada. See, et Itaalial lubati eelarvedefitsiidi piiri ületada, Euroopa laenude riski ei suurenda. Lõdvem eelarvepoliitika mõjub aga Euroopa soikuvale majanduskasvule kindlasti toniseerivalt.
  «Nõrga majandusega ei ole võimalik tugevat valuutat hoida ning kõik abinõud, mis toetavad kasvu ilma laenuriski suurendamata on pikemas perspektiivis positiivsed,» leiavad analüütikud.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Aleksei Šiškin: Gruusia Eesti-armastus tuleb ajaloost
"Miks suhtutakse Gruusias eestlastesse nii soojalt?" See küsimus tekib sageli selle Lõuna-Kaukaasia riigi külaliste seas. Delovõje Vedomosti ajakirjanik Aleksei Šiškin selgitab nähtuse põhjuseid ja kutsub üles "eesti boonust" aktiivsemalt kasutama.
"Miks suhtutakse Gruusias eestlastesse nii soojalt?" See küsimus tekib sageli selle Lõuna-Kaukaasia riigi külaliste seas. Delovõje Vedomosti ajakirjanik Aleksei Šiškin selgitab nähtuse põhjuseid ja kutsub üles "eesti boonust" aktiivsemalt kasutama.
Euroala alusinflatsioon kiirenes rekordini
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Jätkusuutlikult turgu ületades – ulme või reaalsus?
Paljud investorid on viimastel aastatel küsinud, kas salapärane sõnaühend ESG, mis tähistab keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimistavasid, on vaid ajutine moeröögatus või on see tulnud selleks, et jääda? Kas jätkusuutlik investeerimine toob turust paremaid tulemusi või tuleb helgema homse nimel tootluseesmärk ohverdada? Nendele küsimustele pakub vastuseid Hanna Silvola ja Tiina Landau raamat „Jätkusuutlik investeerimine. ESG-ga turgu ületades“.
Paljud investorid on viimastel aastatel küsinud, kas salapärane sõnaühend ESG, mis tähistab keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimistavasid, on vaid ajutine moeröögatus või on see tulnud selleks, et jääda? Kas jätkusuutlik investeerimine toob turust paremaid tulemusi või tuleb helgema homse nimel tootluseesmärk ohverdada? Nendele küsimustele pakub vastuseid Hanna Silvola ja Tiina Landau raamat „Jätkusuutlik investeerimine. ESG-ga turgu ületades“.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Nädala lood: karastunud juht lõpetas firma päästmisega, noor ettevõtja sattus külma kätte
Lõppenud nädala loetumate majandusuudiste seast leidub huvitavaid karjääripöördeid, suuri koondamisi, erakordseid kohtuasju ning investeerimissoovitusi Äripäeva investorite küsitlusest.
Lõppenud nädala loetumate majandusuudiste seast leidub huvitavaid karjääripöördeid, suuri koondamisi, erakordseid kohtuasju ning investeerimissoovitusi Äripäeva investorite küsitlusest.
Nädala raadiohitid: ambitsioonikas investor, idufirmade mured ja võluvits läbipõlemise vastu
Selle nädala enim kuulatud Äripäeva raadiosaated rääkisid noore investori teekonnast miljonäriks, Ukraina võimalustest suurpealetungiks, aga ka tööstressi ja läbipõlemise vältimisest.
Selle nädala enim kuulatud Äripäeva raadiosaated rääkisid noore investori teekonnast miljonäriks, Ukraina võimalustest suurpealetungiks, aga ka tööstressi ja läbipõlemise vältimisest.
Millal tasub riigi vastu kohtusse minna, Lux Expressi kaasuse näitel
Hiljuti langetas Euroopa Kohus otsuse, et Eesti riik peab neljale riigi vastu kohtusse läinud bussivedajale kompenseerima kokku pea kahe miljoni euro väärtuses teatud sotsiaalsete gruppide tasuta sõidud.
Hiljuti langetas Euroopa Kohus otsuse, et Eesti riik peab neljale riigi vastu kohtusse läinud bussivedajale kompenseerima kokku pea kahe miljoni euro väärtuses teatud sotsiaalsete gruppide tasuta sõidud.
Arhitektist linnaametnik siksakitab huvide konfliktide vahel
Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhi asetäitja Oliver Alver teeb isikliku ettevõtte alt kinnisvaraarendajatele projekte, mis saadetakse siis linnaplaneerimise ametisse menetlusse. Kuigi selline kahel toolil istumine pole seadusega keelatud, tekitab see võimaliku huvide konflikti olukorra.
Tallinna Linnaplaneerimise Ameti juhi asetäitja Oliver Alver teeb isikliku ettevõtte alt kinnisvaraarendajatele projekte, mis saadetakse siis linnaplaneerimise ametisse menetlusse. Kuigi selline kahel toolil istumine pole seadusega keelatud, tekitab see võimaliku huvide konflikti olukorra.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.