Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tulumaksurevolutsioon lükati lõpuks käima

  Ähvardasime ennatlikult ristida luuseri nimega rahandusminister Siim Kallase, ettevõtetele tulumaksuvabastuse lubaja. Kallas on oma sõna vähemalt sedavõrd pidanud, et uus tulumaksuseaduse eelnõu on valitsuse heakskiiduga riigikogusse jõudnud.
  Äripäeval on hea meel, et valitsus end lõpuks kokku võttis, vahepeal tundus, et koalitsioon kavatseb lubatu raskete aegade ettekäändel edasi lükata.
  Nüüd on oluline, et eelnõu menetlemisel riigikogus ei tekiks valitsusliidus endas probleeme, on ju igal kolmikliidu partneril ettevõtete tulumaksust vabastamise osas oma, teistest partneritest veidi erinev nägemus. Seda võib opositsioon enda huvides ära kasutada ja hea asja nullida. Ettevõtluse ja kogu majanduse elavdamise nimel on vaja, et eelnõust kiiresti seadus saaks ja see hakkaks kehtima tuleva aasta 1. jaanuarist.
  Uus tulumaksuseadus mõjutab rohkem suurema kasumiga firmasid -- eelnõu mõte on muuta ettevõtlus efektiivsemaks. Firmadesse jääb rohkem raha, millega oma tegevust arendada. Samuti võtab seadus firmadelt põhjuse peita oma kasumit, nii et edaspidi on meil selgem pilt sellest, millises seisukorras ehk kui tugevad meie ettevõtted tegelikult on.
  Tulumaksuvabastusega jääb riigieelarvesse laekumata 1,4 miljardit krooni. Samas sunnib just see tõsisemalt mõtlema riigivalitsemiskulude kokkutõmbamisele.
  Keskerakondlane Olev Raju kahtleb, kas kõnealune eelnõu on ikka kooskõlas meie püüdlustega liituda Euroopa Liiduga. Mureks pole põhjust, sest EL jätab tulumaksumäära liikmesriikide otsustada.
  Liina Tõnisson, samuti Keskerakonnast, heidab ette, et eelnõu eelistab ettevõtteid, kuigi tähelepanu peaks olema pööratud inimestele. Etteheide on populistlik -- soodutada tuleb eeskätt nende tegevust, kes annavad tööd suurele osale Eesti elanikest.
  Maksurevolutsioon on käima lükatud. Eelnõu pole siiski ideaalne. Ses peituvatele ohtudele juhitakses tähelepanu tänases küsitluses ning samuti ilmus vastavasisuline analüüs Äripäevas 2.juunil.
  Et maksupööre tõesti ettevõtlusele õitsengut tõotaks, peavad selles aktiivselt kaasa rääkima need, kelle huvid on mängus. Seepärast kutsub Äripäev ettevõtjaid üles põhjalikult tutvuma eelnõuga ning selle kohta oma arvamust avaldama.
  Kõik eelnõu puudutavad kommentaarid on oodatud Äripäeva meiliaadressil [email protected] või faksinumbril6 67 02 65.
 • Hetkel kuum
Avo Blankin: Saaremaa püsiühendus ja Rail Baltic võiks olla kaks ühes projekt
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti riik vajab infrastruktuuri arenguks visiooniga arhitekti-teenistust, ehitajad killustikku, saarlased aga püsiühendust, kirjutab pensionär Avo Blankin arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturg lõpetas jaanuari kasumiga
Wall Street lõpetas tugeva jaanuari suurema kasumiga. Nüüd paljud investorid loodavad, et Föderaalreserv võtab vastu otsuse tõsta mõneks ajaks viimast korda intressimäära.
Wall Street lõpetas tugeva jaanuari suurema kasumiga. Nüüd paljud investorid loodavad, et Föderaalreserv võtab vastu otsuse tõsta mõneks ajaks viimast korda intressimäära.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Kaitsepiirangud ei lase Ida-Virumaal omavalitsuste hooneid renoveerida
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.
Venemaa naabruse tõttu ei saa Ida-Virumaal ehitada ei tuule- ega päikeseparke, aga liginullenergiahoonete jaoks võiks vaja minna vähemalt üht kahest.

Olulisemad uudised

Nulliring: palk tõuseb, aga poodi see raha ei jõua
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.
Aasta lõpus vabalangusse läinud jaekaubanduse võiks tänavu päästa kosuv ostujõud, mida toidab palgatõus, kui laenukulud seda nulli ei sööks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.