29. juuni 1999 kell 22:00

USA ootab intressitõusu

Ennustatakse, et USA keskpank tõstab intressi 0,25 punkti võrra viie protsendini. See oleks keskpangale esimene intressimäära tõstmine enam kui kahe aasta jooksul.

Föderaalreservi esimees Alan Greenspan ei jätnud 17. juunil USA kongressile esinedes kahtlust, et intresside tõstmine tuleb.

«Kui me saame ennetada, siis tuleb seda teha, sest ennetavad sammud võivad ära hoida vajaduse hilisemateks drastilisteks käikudeks,» ütles Greenspan kongressi majanduskomisjonis.

«Kui olukord tööturul peaks veelgi pingestuma, järgneb vältimatult ka märgatav palkade tõus, mis jõuab tootlikkuse tõusust ette,» ütles Greenspan. Ta lisas, et tööjõukulude suurenemine viiks inflatsiooni kiirenemisele.

USAs tööpuudus on praegu 4,2 protsenti, mis on madalaim tase viimase inimpõlve jooksul.

Viimastel andmetel on Ühendriikide majandus tänavu esimeses kvartalis kasvanud 4,3 protsenti. See on vähem kui 1998. aasta viimases kvartalis ennustatud kuus protsenti, kuid rohkem kui möödunud aasta keskmine 3,9 protsenti.

«Need arvud räägivad vana tuttavat lugu. Liiga suur kasv, liiga suur nõudmine ja ebapiisavalt tööjõudu ennustab tavaliselt tööjõukulude suurenemist,» ütles Paribas Capital Marketsi analüütik Brian Fabbri.

Autor: BNS

Hetkel kuum