Kristel Raesaar • 15. juuli 1999 kell 22:00

Divec läheb politsei ja maksuametiga kohtusse

Diveci juhatuse esimehe Erik Vallaste sõnul esitas Divec läbiotsijate tegevuse kohta kolmapäeval kaebuse, sest nood rikkusid jõhkralt mitut seadusega kindlaks määratud normi. «Politsei ja maksuameti tegevus on oluliselt kahjustanud meie firma tegevust,» lausus Vallaste. «Ootame kohtulahendi ära ja nõuame siis kindlasti kahjutasu.»

Politsei ja maksuameti töötajad korraldasid Eesti suurimas offshore-firmasid pakkuvas ettevõttes ulatusliku läbiotsimise eelmise nädala algul. Nelja maksuvaba firmaga seotud kriminaalasjale viidates viis politsei kaasa neli Diveci arvutit ja hulga dokumente.

«Esiteks suleti meie manukad aktsiooni ajaks eraldi ruumi, kuigi neid oli niigi 28 läbiotsija kohta ainult kaks,» loetles Vallaste Diveci pretensioone. «Nii võeti meie esindajatelt seadusega määratud õigus läbiotsimise juures viibida.»

Kriminaalmenetluse koodeksi järgi tuleb iga läbiotsimisel kaasa võetud eseme ja dokumendi kohta koostada üksikasjalik akt, kuid Divecis tegutsenud politseinikud seda Vallaste sõnul ei teinud. «Me nõudsime küll, aga nad ütlesid, et vormistamine võtaks aega mitu aastat,» märkis Vallaste. Politsei viis Vallaste sõnul põhjendamatult kaasa asju, mis pole seotud läbiotsimismääruses nimetatud firmadega. «Ära viidi isegi töötajate kooliõpikud, isiklike pangakontode kasutamise internetikoodid ja krediitkaardid,» kurtis ta.

Tallinna prefektuuri uurija Terje Langi sõnul pole politsei läbiotsimiste korda rikkunud. Täiendavat selgitust ei pidanud politsei esindajad eile vajalikuks anda.

Maksuameti peadirektor Aivar Sõerd ütles, et tal puudub info alluvate võimaliku seaduserikkumise kohta. «Maksuameti töötajad osalesid selles läbiotsimises spetsialistidena,» lausus ta.

Divec on palganud oma huve esindama vandeadvokaat Monika Mägi.

Hetkel kuum