15. september 1999 kell 22:00

Mööblis valitseb looduslähedus

Mööblitrendis valitsevad pehmetoonilised peitsid, mis toovad esile naturaalse puidu voorused.

Naturaalsed puitpinnad mõjuvad ehedalt, viimistlus on märkamatu nagu hea meik ning säilib puidu faktuur. Eelistatud materjalid on pöök ja kask, kallimatest materjalidest kirss ja pähkel.Need trendid andsid tooni ka Skandinaavia messil.

Disainerite väljapanekus tutvustati 30 Taani juhtiva disaineri ja sisearhitekti loomingut, mis on oluliselt mõjutanud Taani mööblitoodangu ilmet ja leidnud rahvusvahelist tunnustust lõppeval sajandil. Taanlaste mööblikonstruktsioon on silmatorkavalt ökonoomne. Kõigis Põhjamaades on hea puidu- ja vineeritöötlus. Kasutatakse palju painutatud vineeri. Toolide konstruktsioon on kohati nii ökonoomne, et võib tekkida kahtlus nende tugevuses. See kartus on muidugi asjatu.

Väljapanekud linna salongides olid väga ebaühtlased, kohati oli ekspositsioon üle kuhjatud. Ei saa võrrelda tunduvalt suurejoonelisemate ja väljapeetumate Kölni ja Milano messidega.

Eesti paremad salongid, näiteks Inspira kauplus või T&T Mangi salong-kauplus annavad Kopenhaagenis esinenud tagasihoidlikumatele salongidele ehk silmad ettegi. Meie interjöörikultuur on täiesti Euroopa tasemel.

Eesti väljapanekus messi üldosas näitas oma tööd viis mööblifirmat: Enso Mööbel, Jalax, Krisling, Standard ja T&T Mang. Stendis sai välditud vohavat dekoreerimist, rõhk oli asetatud eksponeeritavale elemendile. Steel Line disaineri Tarmo Luiski valgustid sobisid suurepäraselt miljöösse.

Standardi vastu tundsid huvi teiste hulgas jaapanlased, mis on eriti märkimisväärne fakt. Jaapanlased on tuntud oma nõudlikkuse poolest disaini suhtes.

Suurt vahet eelmise aasta Kopenhaageni messiga ei olnud. Märkimisväärselt ilus on Taani täispuidust mööbel. Lisaks tavalisele puidule, nagu kask ja mänd, kasutatakse teisigi puiduliike -- pööki, tamme, punast puud. Mööbli vormid on enamasti lihtsad, seda ka pehme mööbli osas.

Kasutatava puidu toonid on looduslähedased. Pehme mööbli kattematerjaliks on sageli puuvillane kangas. eraldi trendina võiks mainida metalljalgu nii diivanitel kui ka laudadel.

Meile firmale oli mess teoreetiliselt edukas, tegelikud tulemused on aga nähtavad alles 3-4 kuu pärast. Eelmise aasta positiivse tagasiside põhjal võib asjalikke kontakte siiski oodata.

Meeldiva poolena saab mainida iirlaste ja inglaste huvi -- Briti saared on meile veel avastamata turg. Siiani on eestlased vaadanud põhiliselt Skandinaavia suunas.

Autor: Taevo Gans

Hetkel kuum