21. september 1999 kell 22:00

Kas suur politseinike koondamine on õigustatud?

Asjal on kaks külge. Kuna 1. jaanuarist on käivitumas politseiteenistuse seaduse punkt, mis ütleb, et politseiametnikel peab palk tõusma, siis selles mõttes on see seaduse täitmine. Neil, kes jäävad, palk tõuseb, teiselt poolt aga avaldab see mõju turvalisusele, kriminaalasjade menetlemisele ja avastamisele.

Mina leian, et see protsent on Tartu kohta liiga suur. Loomulikult on ka Tartus selliseid mehi, kes ei vasta kvalifikatsiooni, teadmiste ja tahtmise poolest tingimustele, mida aktiivsele politseinikule esitatakse, aga mingil juhul ei ole neid nii palju -- 140. Meil oleks võimalik võib-olla 40--50 inimest koondada. Ülejäänud on kõik väga tublid ja teotahtelised inimesed.

Kuritegevus kasvab, avastamine väheneb, kodanike põhiseaduslik õigus riigi kaitsele on tallatud jalge alla.

Siseministri viimased avalikud esinemised, kus räägitakse politseist, on pärit ulme vallast, muud hinnangut ei oska anda. Väide, et politseinike koondamisega ei vähene tänavatel korravalvurite arv, on ekslik. (Postimees 21.09)

Ma olen võtnud endale põhimõtte, et ma aasta jooksul ei kritiseeri järgmist siseministrit, nii nagu ma ei kritiseerinud oma eelkäijaid.

Oleme jõudnud jälle ühe tagajärje likvideerimiseni. Politsei loomise algul ei tundnud keegi selle vastu huvi, kui palju riik suudab politseitöötajaid ülal pidada. Kogu aeg ju võideldi selle pärast, et politseiniku palka tõsta. Kui me edasi hoiame suurt arvu politseinikke, aga ei suuda palka maksta, siis see kuskile ei vii. Koondamine on praegu lihtsalt hädavajalik. Samas kõik, kes praegu on politsei juhtimise juures, peaks ennast ka süüdlasena tundma, sest on lastud lumepall liiga suureks kasvada. Ei ole olnud pidevat analüüsi.

Õnneks see Tallinna väga ei puuduta. Mõnes mõttes on isegi kasulik. Helistatakse tööle tulemise sooviga. Meil on ju alati komplekteeritusega häda olnud.

Iga koondamine on tragöödia. Aga egas see arv nii suur polegi. Ära tuleks muuta seadus, et politseinik ei tohi töötada turvafirmas. Eks ta sellepärast vist tehtud sai, et ei saadud politseisse kuidagi kaadrit. Oleme ise endale loonud takistusi ja saame nüüd tunda end kangelastena neid ületades.

Hetkel kuum