Tõnis Oja • 4 oktoober 1999

Kuue kuu Euribor ajaloo kõrgeim

Euro kurss tõusis eile juba seitsmendat päeva järjest, sest investorid usuvad, et Euroopa keskpank tõstab baasintressi juba sel nädalal.

Intressitoodete turg on repomäära tõstmise juba sisse arvutanud. Kuue kuu Euribor hüppas eile 0,123 protsendipunkti võrra, 3,301 protsendini. Pankadevahelise rahaturu intressid nii Brüsselis (Euribor) kui ka Londonis (Libor) on juba nädalapäevad olnud kõrgemad kui vahetult enne 8. aprilli toimunud Euroopa keskpanga repomäära langetamist 0,50 protsendipunkti võrra 2,50 protsendini. Tookordne intressikärbe oli analüütikute sõnul liiga suur. Praegu tundub, et neil oli õigus.

Kuue kuu Euribor saavutas eilse tõusuga oma lühikese ajaloo kõrgeima taseme. Euribori arvutamist alustati koos euro kasutuselevõtuga selle aasta alguses. Aastase tähtajaga pankadevaheline laenuintress kerkis ajaloo kõrgeimale tasemele juba augusti alguses. Lühemaajalise tähtajaga laenuintressid, 1 ja 3 kuu Euribor, on aasta algusega võrreldes endiselt madalamad.

Rootsi krooni kurss langes eile kuuendat päeva järjest. Rootsi statistikaamet prognoosib septembri tarbijahinnaindeksiks 1,2%, mistõttu keskpank tõenäoliselt intressimäära ei tõsta.

Hetkel kuum